Varden

Om noen uker er kystosten klar

Vaiva og Øivind elsker både ost og hverandre. Sånt blir det fort barn av, og om noen uker er de i salg.

- LANGESUND Ragnhild Johansen ▶ ragnhild.johansen@varden.no

Det var en gang en meierist og en sosiolog som dro til Valdres for å jobbe. Skjebnen gjorde at de havnet på meieriet. Kanskje ikke så rart for Øivind Jasudavici­ute Nefstad. Han hadde tross alt jobbet som meierist på Diplom-Is, men hakket mer originalt for Viva Jasudavici­ute Nefstad med bakgrunn som dommersekr­etaer i Vilnius.

Søt musikk

Da Øivind kom inn døra på meieriet i Valdres, hadde Vaiva allerede jobbet der ett år. Hun hadde tittel ostemaker med ansvar for bestilling og pakking. Øivind fikk jobb som produksjon­ssjef. Så går det som det ofte gjør midt oppi stram ostestank; søt musikk oppstår ...

Men de ble altså ikke bare forelsket i hverandre; de ble nesten like oppslukt av osteproses­sen, selve ysteritekn­ikken.

– Skal vi lage vår egen ost, sa Vaiva til Øivind. Å, ja, svarte Øivind, og som det driftige paret de er, satte de i gang.

Yster på lokal melk

I Norge har det vaert tradisjon med ysterier på annenhver fjellknatt. Vi hadde ost og kjøtt til fjells og fisk og skalldyr på kysten. Men slik har det jo ikke vaert bestandig.

– I gamle dager lagde alle gårder sin egen ost. Det gjaldt like mye gårdene langs kysten som innover i landet, sier Øivind. Han oppdaget at ost var en vesentlig del av kostholdet for sjøfolkene i seilskutet­ida. Osten var holdbar og inneholdt både vitaminer, antioksida­nter og naering i det fattige kostholdet.

Nå er de i ferd med å bygge opp et kystysteri; noe som knapt finnes noe annet sted i Norge.

Målene er klare. De skal produsere ost i saerklasse med lokal tilknytnin­g. Det betyr ost ystet på lokal melk med for eksempel kysturten ramsløk.

– Vi vil fokusere på råvarer og krydder som hører til ved kysten og i lokalmiljø­et vårt, sier Øivind.

Fått støtte fra stat og kommune

Med kommunens hjelp har de flyttet inn i ett av de best synlige lokalene i Langesund: nedenfor Trykkerigå­rden og på skrå overfor Den Stolte Hane der Bamble Maleklubb har flyttet inn.

At de har kommet så langt, skyldes sparepenge­r og mye hardt arbeid, men også en kommune som har heiet på dem. Dessuten ville de ikke klart det uten støtte fra Innovasjon Norge og Vekst i Grenland.

Inne i produksjon­srommet står ystekaret skinnende rent og venter på ny produksjon. De første babyene ligger allerede og modner seg. Noen litt ferskere svømmer i et kar, for nå er det ikke lenge til vi kan handle kystost i Langesund.

Med smak av hav

Foreløpig er det bare Vaiva som jobber her på heltid. Øivind må finne seg i å vaere hjelpemann innimellom, men det varer nok ikke så lenge. De har gjort omfattende markedsund­ersøkelser, og dessuten de har vaert ute en oste-natt før.

– En kan vel si det sånn at en del butikker går og venter på levering, ler Øivind fornøyd, og de butikkene er blant de største i Norgesgrup­pen.

Men aller først venter Dyrsku’n.

– Vi håper å få med oss 400 kilo ost oppover til Seljord, så ystekaret kommer til å gå varmt, ler Vaiva.

Allerede om en drøy måned vil de første ostene vaere klare for salg. Nå ligger de og godgjør seg på bakrommet. Hyllene har ennå ikke kommet på plass, men på midlertidi­ge reoler ligger søtingene på rekke og rad.

Men bare vent snart er butikken og hyllene fulle av «Tordenskjo­lds lagrede», «Pamelia af Langesund», «Kapteinens favoritt», «Pepperost», «Venezia havn» «Poseidon» og «Kystgull» – alle med smak av hav og kortreiste urter.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? LANGESUND OSTEMAKERI AS: Vaiva og Øivind Jasudavici­ute Nefstad med liten og stor ost som er snart klar for salg. Det tar to måneder å produsere de halvharde og harde ostetypene.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN LANGESUND OSTEMAKERI AS: Vaiva og Øivind Jasudavici­ute Nefstad med liten og stor ost som er snart klar for salg. Det tar to måneder å produsere de halvharde og harde ostetypene.
 ??  ?? BABYENE: Her svømmer noen av ostebabyen­e rundt.
BABYENE: Her svømmer noen av ostebabyen­e rundt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway