Varden

Nå lager hun krekling-boble

Tonje Constance Oterkiil satset alt på multer og prosecco. Nå sender hun krekling Rauland til den italienske vingården.

- PORSGRUNN ▶ Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

I løpet av et år har Tonje Constance Oterkiil solgt 30 000 flasker med den økologiske multeprose­ccoen VIP Norway Arctic Cloudberry. Drømmen har blitt til virkelighe­t, bobler var riktig valg.

– Det har gått over all forventnin­g og salget har vaert langt over det jeg regnet med da jeg startet opp i fjor, sier Tonje Constance.

Gikk på en smell

For noen år siden tok hun doktorgrad og jobbet som forsker. Så møtte hun veggen.

– Jeg måtte finne på noe helt nytt, noe som ga meg noe. At det nå er over 100 vinmonopol rundt om i hele landet som har min prosecco i hyllene er veldig gøy, smiler hun.

Fikk vaere med på tappingen

Proseccoen har Tonje Constance utviklet ved å blande bobler med multer fra Rauland. I starten laget hun ekstrakt på norgesglas­s. Nå produserer hun ekstrakt på hundrelite­rs dunker. Vinen produseres hos Anna Spinato, et italiensk vinhus i Veneto.

– Jeg kaller dem min italienske familie. De er så hyggelige og greie og tar oss alltid godt imot når vi kommer. For to uker siden var jeg der for å overvaere tappingen av de 4000 første flaskene med min nye vin, VIP Norway Black Crowberry.

Blander bobler med krekling

Vinen ble lansert 07.07.17. og er en boblevin med krekling fra Rauland. Forskjelle­n fra proseccoen er typen druer og baer som er benyttet.

– Den er tatt inn i bestilling­sutvalget hos Vinmonopol­et og det blir spennende tider framover. Det tok ikke så lang tid før multeprose­ccoen kom inn i det ordinaere utvalget, så vi kan jo håpe det samme skjer med denne, smiler Tonje Constance.

Til høsten drar hun til Rau-

land for å plukke både multer og krekling.

– Jeg får mye hjelp av familie og venner. Nå har jeg også fått kontakt med et firma som kan få tak i økologiske sertifiser­te baer. Det må det vaere, selv om de er ville. Men, jeg vil uansett fortsette med et lite drypp av Rauland i hver eneste flaske.

Fått tommel opp i utlandet

I tillegg til å ha multeprose­ccoen i hyllene i Norge har hun fått napp flere steder i utlandet.

– Jeg har en avtale med en vinimportø­r i Russland som vil teste ut 600 flasker av hver sort. De blir sendt denne uka. I tillegg har jeg inngått en eksklusiv avtale med Møvenpick Wein som importerer til Sveits og Tyskland. De har nå multeprose­ccoen stående i 19 butikker i Sveits og 10 i Tyskland. Tonje Constance tenker seg om.

– Selfridges i Birmingham og Manchester har også tatt inn vinen og det er også planer om å få den inn i kjøpesente­ret på Oxford street.

– Hvor mange flasker produseres i år?

– Med begge sortene har jeg bestilt 60 000 flasker så langt. Så gjenstår det å se. Det blir et spennende år, avslutter Tonje Constance.

 ??  ?? SPENT: Krekling fra Rauland møter bobler i Italia. Tonje Constance Oterkiil satser nå på Pinot Grigio med krekling i tillegg til multeprose­ccoen hun har hatt suksess med. 07.07.17 ble den nye vinen lansert.
SPENT: Krekling fra Rauland møter bobler i Italia. Tonje Constance Oterkiil satser nå på Pinot Grigio med krekling i tillegg til multeprose­ccoen hun har hatt suksess med. 07.07.17 ble den nye vinen lansert.
 ??  ?? BOBLER: Tonje Constance Oterkiil er på besøk på den italienske vingården. Her sammen med Anna Spinato, som produserer vinen hennes.
BOBLER: Tonje Constance Oterkiil er på besøk på den italienske vingården. Her sammen med Anna Spinato, som produserer vinen hennes.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PRODUKSJON: Her er tankene på vingården som produserer for Tonje Constance Oterkiil.
FOTO: PRIVAT PRODUKSJON: Her er tankene på vingården som produserer for Tonje Constance Oterkiil.
 ??  ?? LOKALT: Prosecco med multer og Pinot Grigio med krekling. Baerene plukkes i Rauland.
LOKALT: Prosecco med multer og Pinot Grigio med krekling. Baerene plukkes i Rauland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway