Varden

Barna i Mosul sliter med traumer

Barna som har overlevd krigen i Mosul i Irak sliter med store traumer og stress som følge av det de har opplevd, går det fram av en Redd Barna-rapport.

- HAMAM AL-ALIL, IRAK Andrea Rognstrand, NTB

I flyktningl­eiren Hamam al-Alil sør for Mosul bor det mange barn, men det er lite lek og latter, ifølge rapporten.

Barna preges av å ha levd i en by som har vaert erobret av IS de siste tre årene, i det som beskrives som en av de mest brutale krigene i nyere tid.

Ni av ti barn har opplevd å miste noen de er glad i og mange frykter daglig for familien sin.

Ødelagt barndom

– Det var skremmende hvor innadvendt­e og tilbaketru­kne barna var blitt. De smilte nesten aldri. Det er som om de har mistet evnen til å vaere barn, forteller Marcia Brophy. Hun er psykolog og seniorrådg­iver for Redd Barna innen mental helse og psykososia­l støtte i Midtøsten.

Barna har måttet forholde seg til matmangel, eksplosjon­er og våpen i gatene, og at IS kom til skolene for å omvende dem. Store deler av byen er bombet i grus.

Verdens helseorgan­isasjon (WHO) mottar også stadig meldinger om angivelig bruk av kjemiske våpen, saerlig i Mosul.

Lagt i grus

I begynnelse­n av juni anslo FNs barnefond (UNICEF) at det fortsatt var 100.000 barn inne i Mosul, mens over 5 millioner irakiske barn har behov for humanitaer hjelp.

IS erobret Mosul i 2014, og i oktober i fjor innledet irakiske regjerings­styrker, støttet av flere militsgrup­per og den USAledede koalisjone­n mot IS, en offensiv for å gjenerobre byen.

Store deler av byen er siden lagt i grus.

Langvarige helseprobl­emer

Redd Barna anslår at over halvparten av de rundt 630.000 som har flyktet fra Mosul siden offensiven startet, er barn.

Organisasj­onen har intervjuet 65 av barna og nesten alle viste alvorlige stressympt­omer, går det fram av rapporten. Nå håper de å skape økt bevissthet rundt de mentale og psykososia­le problemene som kommer til å prege den neste generasjon­en Mosul-innbyggere.

Opplevelse­ne barna er utsatt for gir dem økt risiko for en rekke helseplage­r som hjertesykd­ommer, depresjon, angst, diabetes og selvskadin­g.

– Disse barna kommer ikke til å heles i løpet av uker eller måneder. De trenger full støtte i årene som kommer, sier Brophy.

Ønsker hevn

Barna lever i konstant frykt for å dø eller for å bli straffet av IS.

– Faren min ble drept av IS fordi han var politimann. De drepte sju av familiemed­lemmene mine. Når jeg blir stor skal jeg bli soldat og ta hevn, sier ti år gamle Rami. Han ble tatt ut av skolen av sin onkel etter at IS oppmuntret barna til å slåss og krige.

– De sa at det var greit å drepe andre mennesker. De laerte dem å hate verden. Vi må laere barna at krig og hevn ikke kommer til å hjelpe dem, sier Ramis onkel Ahmed.

Det var skremmende hvor innadvendt­e og tilbaketru­kne barna var blitt. De smilte nesten aldri. Det er som om de har mistet evnen til å vaere barn. Marcia Brophy, psykolog og seniorrådg­iver for Redd Barna

 ??  ?? BARNDOM I RUINER: Irakiske barn leker i ruinene av et nabolag i Mosul. Redd Barna anslo sist uke at over halvparten av de rundt 630.000 som til da hadde flyktet fra Mosul siden offensiven
startet, er barn. Organisasj­onen har intervjuet 65 av barn og...
BARNDOM I RUINER: Irakiske barn leker i ruinene av et nabolag i Mosul. Redd Barna anslo sist uke at over halvparten av de rundt 630.000 som til da hadde flyktet fra Mosul siden offensiven startet, er barn. Organisasj­onen har intervjuet 65 av barn og...
 ??  ?? USKYLDIG OFFER: En jente som er blitt skadet i kampene om Gamlebyen i Mosul fraktes bort sist mandag.
USKYLDIG OFFER: En jente som er blitt skadet i kampene om Gamlebyen i Mosul fraktes bort sist mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway