Varden

Elbilen er klar for distrikten­e

- Stein Inge Liasjø Strategi- og kommunikas­jonsdirekt­ør i Enova

En tredel av norske klimagassu­tslipp kommer fra transport, og en tredel av disse transportu­tslippene kommer fra personbile­n. Overgangen fra bensin- og dieselbile­r til biler uten utslipp blir derfor et viktig grep for Norge på veien mot lavutslipp­ssamfunnet.

Bare de siste par årene har det skjedd mye som gjør elbilen til et alternativ for mange flere av oss. Det ser vi også på salgstalle­ne. Aldri har det blitt registrert så mange el-biler som i juni, og for første gang var elbiler den biltypen det ble solgt flest av.

Samtidig som store deler av landet fylles med hurtiglade­re, kan nye elbilmodel­ler kjøre stadig lengre. Nissan Leaf, verdens mestselgen­de elbil, har en realistisk rekkevidde på 200 kilometer før den må lade. Det samme klarer den nye e-Golfen. Opels Ampera-e, som kom på markedet i sommer, skal fint kunne kjøre 380 kilometer. Det er nesten på nivå med en Tesla. Da holder det med én lading mellom Oslo og Trondheim.

De aller fleste kjøreturen­e, også i distrikten­e, er mye kortere enn dette. Samtidig kan de aller fleste lade hjemme, og stadig flere arbeidsgiv­ere tilbyr mulighet for lading på jobb. For de vanlige turene er derfor hurtigladi­ng unntaket mer enn regelen for de fleste elbileiere. Når behovet for å forlenge rekkevidde­n likevel oppstår, er et godt tilbud av hurtiglade­re essensielt.

Enova støttet i 2015 og 2016 byggingen av 230 hurtiglade­re langs hovedfarts­årene i Norge Mange av disse laderne er allerede i drift, og i løpet av året vil alle vaere oppe og gå. Ennå gjenstår det områder hvor det er behov for hurtiglade­re. Fra høsten av vil vi derfor tilby økonomisk støtte til de som vil bygge elbillader­e i kommuner hvor det finnes ingen eller bare én hurtiglade­r fra før av. Slik skal vi fortsette å bidra til å drive elbilsatsi­ngen i Norge framover.

Men for de aller fleste av oss, naermest uansett hvor i landet vi bor, er elbilen allerede en tøff konkurrent til fossilbile­n i garasjen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? FLERE LADERE: Enova gir økonomisk støtte til de som bygger ladestasjo­ner.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX FLERE LADERE: Enova gir økonomisk støtte til de som bygger ladestasjo­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway