Varden

Sp vil ha flere laerere

- Bård Naas Senterpart­iet Skien

SSenterpar­tiet vil ha større laerertett­het i skolen, først og fremst på 1.-4. trinn, og det er flere grunner til det.

er vi på laeringsut­bytte er det helt riktig at forskninge­n spriker, men i hovedsak er de fleste enige om at fra 1.-4. trinn har det en tydelig effekt. Regjeringe­ns holdning har hele tiden vaert at antall elever ikke har betydning, det handler kun om laererens dyktighet. Vel, det må dere gjerne mene, Erna og Torbjørn, men hvis dere tenker dere om, så tror jeg dere skjønner at det er lettere å hjelpe 15 elever på 45 min, enn 30 elever, uavhengig av laererens dyktighet. Og det er nettopp denne hjelpen som er avgjørende for å forstå vanskelige emner. Det burde vel nesten ikke vaere nødvendig å forske på akkurat det, og det kan vaere fristende å spørre hvor mange år kunnskapsm­inisteren har i klasseromm­et som laerer. Så vidt jeg vet er det ingen.

En annen effekt av økt laerertett­het, er at svakeresti­lte elever gjør det bedre. Dette viser en rapport fra Trøndelag Forskning og Utvikling. De har funnet ut at klasse/gruppestør­relsen utligner mye av forskjelle­n som kommer fra foreldrene­s utdannings­nivå. Dette i seg selv er en god grunn for å ha små klasser/høyere laerertett­het. Saerlig i disse tider hvor økt ulikhet i samfunnet er en trend her i Norge, noe Høyre bidrar med i skattepoli­tikken (nok om det i denne omgang). En tredje grunn som man heller ikke skal undervurde­re er det å bli sett. Det kan vaere å bli sett faglig, men også bare som enkeltmenn­eske helt utenom det skolefagli­ge. Dette skal ikke undervurde­res, og de fleste har vel kjent på følelsen av

å bli oversett i mengden en eller annen gang.

Flere laerere vil også gjøre det lettere å se hver enkelt elev oftere, kunne prate med akkurat han/ henne om helt andre ting enn det faglige. Det er viktig for mange og mye annet eleven måtte slite med kan fanges opp da. Dette er for meg en klar effekt av økt laerertett­het som ofte blir borte i debatten om laeringsut­bytte. Akkurat denne effekten har dere vel heller ikke opplevd, Erna og Torbjørn? (I alle fall ikke som laerere).

Så skal jeg si litt om laereren. Det er slik at i 2040 vil det mangle ca. 4.000 laerere ifølge SSB. Det utdannes for få i dag, og det hjelper ikke på at Røe Isaksen fikk gjennom krav om 4 i matematikk for å komme inn på laererstud­iet, selv om en potensiell laererstud­ent ønsker å bli f.eks norsklaere­r. Senterpart­iet vil gå tilbake på dette fordi det ikke gagner norsk skole.

I tillegg til lav søknad på laererstud­iet er det mange som slutter etter kort tid. En av grunnene er den store arbeidsmen­gden og det høye tempoet, forklarte de spurte. Kan antall elever i klassen/ elevgruppe­n ha noe å si for det? Selvsagt etter min mening, og det baserer jeg ikke på forskning, men på ca. 25 års erfaring i yrket. Det er stor forskjell på 20 elever i klassen og 30.

Til slutt vil jeg nevne hva foreldre mente var det viktigste for dem ifølge en undersøkel­se av Respons Analyse: Laerere med mer tid til elevene. (73%). Jeg tror vi kan konkludere med at Høyre (regjeringe­n) mener laererne må bli bedre, mens Senterpart­iet mener de må bli flere.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? JO FLERE, JO BEDRE: Jo flere laerere det er, jo faerre elever blir det per laerer, og jo bedre er det, mener artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX JO FLERE, JO BEDRE: Jo flere laerere det er, jo faerre elever blir det per laerer, og jo bedre er det, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway