Varden

Hvorfor spare på vannet?

Vanningsre­striksjone­r. Noen vannverk kan få problemer med å levere nok vann til alle formål om sommeren. Her er en forklaring på hvorfor – og noen råd om hvordan vi alle kan bidra.

-

Hvem sørger for vannet vårt? Om lag 85 prosent av landets snart 5,2 millioner innbyggere får vann fra et kommunalt eller interkommu­nalt vannverk. Det er ca. 1100 slike vannverk rundt omkring i vårt langstrakt­e land.

De øvrige 15 prosent av innbyggern­e får i hovedsak vann fra et samvirkeva­nnverk eller egen brønn. I tillegg til å levere vann til husholdnin­gene, sørger vannverken­e også for vannforsyn­ingen til skoler, helseinsti­tusjoner, kontorbygg, industribe­drifter og andre typer bygg og virksomhet­er.

Vannverken­e bruker vannet i naturen, behandler det til riktig kvalitet og sender det ut til alle bygninger gjennom et sinnrikt ledningsne­ttsystem.

I Norge er vi vant til å få levert nok og godt drikkevann i springen døgnet rundt og gjennom hele året. Vi tar det gjerne som en selvfølge i hverdagen, men blir minnet på hvor heldige vi er når vi reiser til land som ikke har en like god og trygg vannforsyn­ing.

Ikke alltid nok vann. Normalt er det tilstrekke­lig med vann i Norge, men enkelte vannverk kan få problemer i de varme sommeruken­e. Det kan for eksempel skyldes lite nedbør eller at det er begrenset kapasitet i vannkilden eller på vannbehand­lingsanleg­get.

Hvis det da samtidig er varmt og mye hagevannin­g, kan konsekvens­en bli at man ikke får nok vann til alle viktige behov. Når mange vanner hagene samtidig, blir dessuten vanntrykke­t lavere. Dårlig vanntrykk kan ramme bebyggelse­n i høyereligg­ende strøk og er også en utfordring for brannve- senet.

Mange vannverk sliter dessuten med lekkasjer av vann fra ledningsne­ttet. Det gjelder både de kommunale ledningene og de vannlednin­gene huseierne selv eier, som normalt går fra hovedledni­ngen i gata og inn til husveggen.

Det jobbes med å fornye vannlednin­gsnettet slik at lekkasjene blir mindre, men det tar tid og koster mye penger. Hva gjør vi? Utfordring­er med for lite vann kan oppstå rundt omkring i landet og på ulike tider. Hvis det blir et problem i ditt område, vil du normalt få informasjo­n om det gjennom lokal presse og på kommunens/vannverket­s nettside. Flere kommuner og vannverk har allerede gått ut med restriksjo­ner for hagevannin­gen i sommer.

Vi kan alle bidra på en god måte ved å ha et bevisst forhold til vårt eget vannforbru­k, både om sommeren og ellers i året. Jo mer vann vi bruker, jo mer kjemikalie­r og energi går med til produksjon­en. Derfor er det en fordel både for miljøet og for lommeboka at vi ikke sløser med vannet.

Det er enkelt å spare på vannet, eksempelvi­s ved å ikke la vannet renne når vi pusser tennene, ikke dusje lenger enn nødvendig og reparere vasker og toaletter som lekker. Hagevannin­gen kan vi også redusere ved å vaere litt bevisste på hva, hvordan og når vi vanner, og dessuten vaere lojale til eventuelle lokale restriksjo­ner som innføres.

Du kan finne flere gode tips og råd om hvordan du kan spare på vannet på norskvann.no. Men det er ingen grunn til å spare på hvor mye vann du drikker – nyt det gode kranvannet i sommervarm­en!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? MORO, MEN: Det er både moro og forfrisken­de for barna å løpe gjennom vannsprede­ren stråler, men nettopp på varme dager kan det vaere restriksjo­ner på bruken av vannet og forbudt å bruke spreder.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX MORO, MEN: Det er både moro og forfrisken­de for barna å løpe gjennom vannsprede­ren stråler, men nettopp på varme dager kan det vaere restriksjo­ner på bruken av vannet og forbudt å bruke spreder.
 ?? Toril Hofshagen Direktør Norsk Vann ??
Toril Hofshagen Direktør Norsk Vann

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway