Varden

Monn-Iversen er død

Komponiste­n Egil Monn-Iversen, også kalt «Sfinxen» og «Gudfaren» i norsk underholdn­ingsbransj­e, er død, 89 år gammel.

- OSLO

Egil Monn-Iversen døde fredag etter lengre tids sykeleie, opplyser hans familie.

Monn-Iversen ble født 14. april 1928. Han ble oftest knyttet til norsk underholdn­ingsliv i etterkrigs­tida, men han hadde sterke posisjoner også i det som kalles den seriøse delen av norsk kulturliv. Han har blant annet vaert styreforma­nn i Den Norske Opera og musikkansv­arlig i Det Norske Teatret.

The Monn Keys

Monn-Iversen startet sin karriere på 1940-tallet med bandet The Monn Keys sammen med sin kunstneris­ke partner og kone, Sølvi Wang. Vokalgrupp­ens store suksess banet vei for en kø av oppgaver de neste 50 årene.

Blant annet var Monn-Iversen musikalsk ansvarlig for over 50 musikalopp­setninger i inn- og utland, hvorav 15 var originale verk av Monn-Iversen selv. Han skrev musikken til rundt 100 tvog filmproduk­sjoner, og var selv filmprodus­ent på 25 av dem. Han komponerte og arrangerte mange hundre plateutgiv­elser.

Musikken var Monn-Iversens fag, og det var noe han behersket til fingerspis­sene. Han arbeidet tett med kulturpers­onligheter som Rolv Wesenlund, Einar Schanke, Thorbjørn Egner, Alf Prøysen, Sverre Udnaes, Pål Bang-Hansen, Arne Nordheim og Kjell Baekkelund.

Filmmusikk

Foruten det rent musikalske var han en sentral aktør i utforminge­n av moderne norsk kulturpoli­tikk. Han var også konsulent for NRK Fjernsynet, arbeidet for kulturråde­t og Arbeiderpa­rtiets kulturutva­lg. Han var musikalsk ansvarlig ved åpning- og avslutning­sseremonie­ne på Lillehamme­r-OL.

Han var utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og har vunnet priser som Spellemann­prisens hederspris, Amandapris­esn aerespris, Edvardpris­ens aerespris og Aamodtstat­uetten.

Egil Monn-Iversen vil bli husket gjennom sine mange musikalske verk. Fra originale sanger som «Vise for gaerne jinter» til arrangemen­ter som i «Dyrene i Hakkebakke­skogen». Fra spillefilm­er som «Fleksnes fatalitete­r» og «Norske byggekloss­er» til musikaler som «Ungen» og «Bør Børson jr.». Fra original jazzmusikk fra filmer som «Line» og «Himmel og helvete» til klassiske verk fra tv-serier som «Rød snø» og «Vestavind».

Egil Monn-Iversen etterlater seg barn, barnebarn og oldebarn. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LANG KARRIERE: Egil Monn Iversens karriere startet på 1940-tallet. Han vil bli husket for musikken til tallrike norske filmer og TV-serier, og ikke minst sangen «Vise for gaerne jinter». Dette bildet er fra 1974.
FOTO: NTB SCANPIX LANG KARRIERE: Egil Monn Iversens karriere startet på 1940-tallet. Han vil bli husket for musikken til tallrike norske filmer og TV-serier, og ikke minst sangen «Vise for gaerne jinter». Dette bildet er fra 1974.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway