Varden

Håper på nye oppdrag

Platearbei­der Ole Løkke (61) har jobbet på Vard i Brevik siden 1974. Nå håper han skuta baerer fram til han blir pensjonist.

- BREVIK

Neste vår skal skipsverft­et i Brevik gå i gang med å gjøre fer dig to nye og avanserte bilferjer med hybriddrif­t for Torghatten trafikksel­skap. Utfordring­en ligger i å oppretthol­de arbeidspla­ssene og holde på kompetanse­n fram til de skal begynne på den jobben i april neste år.

Det var bakgrunnen for at Terje Lien Asland, stortingsr­epresentan­t for Telemark Ap og 1. nestleder for naeringsko­miteen på Stortinget besøkte bedriften mandag.

Det er egentlig tre bedrifter ved samme kai: Skipsverft­et Vard og Vard Offshore, hver med rundt 70 ansatte, og Vard Engineerin­g med ca. 15. For øyeblikket er «en håndfull ansatte» permittert­e, og noen har mistet jobben.

En endring av permitteri­ngsreglene står høyt på de ansattes ønskeliste overfor politikern­e.

– Som det er nå, slår de ofte veldig negativt ut for ansatte, sier tillitsval­gt i Fellesforb­undet, Alf Kåsene.

Kjemper om Yara-jobb

Ved Vards kaier ligger tre offshorefa­rtøyer. To er ferdige, ett har 5060.000 arbeidstim­ers jobb igjen. Felles for alle er at kjøperen har blitt rammet av krisen innen offshore og sliter med finansieri­ngen.

Vard møter de trangere tidene i offshore ved å satse mer mot industrien og ved å utvikle nye produkter. De er med på å konkurrere om et stort oppdrag for Yara på Herøya, og de er i ferd med å utvikle utstyr for å ta i land LNGgass på steder der det er mangelfull­e kaier eller ikke kaier i det hele tatt.

Direktør LarsIvar Bøe legger ikke skjul på at verftet trenger nye oppdrag. Jo mer avanserte, jo bedre. Det er der Vard har sin styrke. Enkle stålskip kan verft i lavkostlan­d bygge billigere.

Bedriften er god på innovasjon og utvikling. Men både direktøren, de tillitsval­gte og de besøkende politikern­e er samstemte på at det er nødvendig å ha et verft som rent fysisk bygger og tester det de tenker ut, for at det skal vaere noen mening i å ha utviklings­miljøet i Brevik.

Innbitte optimister

Ole Løkke og kollega og sveiser Svenn Øvrebø sistnevnte har vaert i bedriften siden 1984 nekter å vaere pessimiste­r.

 ??  ?? TØFFE TIDER: Verftsarbe­iderne Ole Løkke og Svenn Øvrebø har opplevd både opp- og nedgangsti­der gjennom mange år i
TØFFE TIDER: Verftsarbe­iderne Ole Løkke og Svenn Øvrebø har opplevd både opp- og nedgangsti­der gjennom mange år i
 ??  ?? NYE TILTAK: Tillitsval­gt Alf Kåsene, stortingsp­olitiker Terje Lien Aasland og direktør Lars-Ivar Bøe etterlyser nye tiltak.
NYE TILTAK: Tillitsval­gt Alf Kåsene, stortingsp­olitiker Terje Lien Aasland og direktør Lars-Ivar Bøe etterlyser nye tiltak.
 ??  ?? LITT JOBB INGEN: «Island Discoverer» ligger halvferdig ved Vards kai.
LITT JOBB INGEN: «Island Discoverer» ligger halvferdig ved Vards kai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway