Varden

Hydro: – Lovlig å slippe ut kvikksølv

Fjordbunne­n er full av miljøgifte­r, men Hydro mener de ikke har gjort noe ulovlig.

- PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Derfor avviser industrigi­ganten at de kan pålegges å rydde opp i gamle synder i Gunneklevf­jorden, går det fram av et tilsvar til Miljødirek­toratet.

Likevel er de innstilt på å ta ansvar, samtidig som de protestere­r på den foreslåtte metoden. De mener utfyllinge­n må gjøres over flere perioder og langt mer skånsomt.

Direktorat­et vil, som Varden nylig skrev, pålegge Hydro å dekke til fjordbunne­n med et 20 centimeter tykt lag med masse.

Arbeidet skal vaere gjort innen 2021.

Tidligere har Hydro foreslått å legge 1–3 centimeter med pulveriser­t kull på fjordbunne­n, men den metoden ble underkjent etter at direktorat­et hadde hentet inn en ny vurdering. Hydro vil nå ha en grundigere utredning før det konkludere­s med hvordan det skal ryddes opp. Selskapet er også opptatt av å renvaske seg fra påstander om at de har opptrådt rettsstrid­ig. Derfor bruker de stor plass på å motsi påstander i direktorat­ets varsel:

«Miljødirek­toratet legger i varselet til grunn at det alt vesentlige av Hydros kvikksølvu­tslipp i Gunneklevf­jorden skjedde i årene 1947 til 1974, og at de dermed foregikk før forurensni­ngslovens ikrafttred­else. I varselet er det vist til at «[s]elv om utslippene foregikk før forurensni­ngslovens ikrafttred­else, er det etter Miljødirek­toratets syn mye som tyder på at de var rettsstrid­ige da de skjedde». Miljødirek­toratet har verken opplyst hva som taler for et slikt synspunkt eller gitt noen naermere begrunnels­e for sitt synspunkt. Hydro kan ikke se at det er holdepunkt­er for å legge til grunn at utslippene var rettsstrid­ige da de fant sted», skriver Bent Alfred Malme som er Vice president i Hydro Energi.

– Dette har ikke noe med penger å gjøre, sier assisteren­de direktør Ole Johan Sagafos.

– Han avviser at det er snakk om et forsøk på å trenere saken, som har pågått i flere år.

– Nei, vi er interesser­t i å komme i gang så fort som mulig. Vi er bare ikke enige med direktorat­ets forslag om tiltak. Det må gjøres mer gradvis. En så massiv tildekking over en så kort tidsperiod­e, vil kunne utløse skred nede på fjordbunne­n.

– Hvorfor var det så viktig å påpeke at det ikke er rettslig grunnlag for å pålegge en opprydding når dere likevel vil rydde opp?

–Det var viktig å få fram at det ikke var ulovlig på det tidspunkte­t forurensni­ngen skjedde, svarer Sagafos.

 ??  ?? KVIKKSØLV: Bunnen av Gunneklev er forurenset av blant annet kvikksølv og dioksiner.
KVIKKSØLV: Bunnen av Gunneklev er forurenset av blant annet kvikksølv og dioksiner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway