Varden

Ingen omkamp om nasjonale prøver

Arbeiderpa­rtiet vil ikke gjeninnfør­e den rødgrønne regjeringe­ns praksis med å la vaere å publisere resultaten­e fra nasjonale prøver som regjeringe­n innførte.

- Mats Rønning, NTB

OSLO

– Vi har ingen planer om å endre rammene for offentligg­jøring av nasjonale prøver. Det har ikke vaert en kampsak for oss på flere år, sier Arbeiderpa­rtiets Christian Tynning Bjørnø til NTB.

Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) gleder seg over signalene fra Ap. Han sørget for at resultaten­e fra nasjonale prøver på nytt er blitt offentligg­jort på skolenivå fra 2014.

– Det er veldig bra at Ap ikke vil lukke Skoleporte­n, der resultaten­e legges ut. Men det viser jo også at det var helt unødvendig å holde dette unna offentligh­eten i åtte år. Den eneste måten man kunne få denne informasjo­nen på under de rødgrønne, var å søke om innsyn, sier han.

Slo feil

Kunnskapsm­inisteren mener dystre spådommer fra venstresid­en er gjort til skamme.

– Åpenhet om resultaten­e på skolenivå ville føre til rangering, uthenging og mesterskap­stenkning, ble det påstått. Men denne påstanden holder ikke mål. At Ap nå sier at de ikke skal reversere dette, blir jo bare en bekreftels­e på at det vi gjorde, var riktig, sier Røe Isaksen.

Han viser til en undersøkel­se fra Utdannings­direktorat­et, som har sett naermere på mediedekni­ngen av nasjonale prøver fra 2014 til 2016. Konklusjon­en er at de fleste oppslagene var «nøytrale « eller «positive», og at diskusjone­n ble mindre om nasjonale prøver som ordning.

– Jeg mener det er helt selvsagt at foreldre og andre som er engasjert i skolen, skal ha innsyn i disse prøveresul­tatene. Ingen blir bedre av å hemmeligho­lde hvordan det går, sier kunnskapsm­inisteren.

Gjennomgan­g

Prøveresul­tater på skolenivå ble offentligg­jort forut for regjerings­skiftet i 2005. SV var motstander av denne ordningen, og fikk med seg Ap.

– De nasjonale prøvene er blitt bedre med årene, men i regjering vil vi gjennomgå hele grunnskole­ns kvalitetsv­urderingss­ystem, også bruken av tester og prøver, for å sikre at det virkelig fremmer bedre laering, sier Tynning Bjørnø.

Vil skape resultater

Han sier det viktigste for Ap er at prøvene og kartleggin­gene gir laeringsut­bytte for skolen og den enkelte elev og laerer.

– Jeg håper Røe Isaksen heller vil bruke valgkampen på å diskutere de store og viktige sakene i skolepolit­ikken, nemlig hvordan vi sørger for flere laerere, et løft for tidlig innsats og kamp mot mobbing. Vi er opptatt av å skape resultater, dessverre ser det ut til at Høyre som vanlig er mest opptatt av å rangere og måle dem, sier han.

 ?? FOTO: BERIT ROALD , NTB SCANPIX ?? NASJONALE PRØVER: Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) er glad det ikke blir omkamp om nasjonale prøver. Her fra et besøk ved Lakkegata skole i Oslo i mars.
FOTO: BERIT ROALD , NTB SCANPIX NASJONALE PRØVER: Kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H) er glad det ikke blir omkamp om nasjonale prøver. Her fra et besøk ved Lakkegata skole i Oslo i mars.
 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? INGEN VALGKAMPSA­K: - Vi har ingen planer om å endre rammene for offentligg­jøring av nasjonale prøver, sier Arbeiderpa­rtiets Christian Tynning Bjørnø.
FOTO: JOAKIM S. ENGER INGEN VALGKAMPSA­K: - Vi har ingen planer om å endre rammene for offentligg­jøring av nasjonale prøver, sier Arbeiderpa­rtiets Christian Tynning Bjørnø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway