Varden

Rom for to syn på ekteskapet

- Bente Heibø Modalsli Prost i Bamble prosti

Sommeren er utvilsomt tiden for bryllup for de fleste som inngår ekteskap. De sommerlige rammene innbyr til fest for familie og venner, og de fleste lørdager fra mai til august feires kjaerlighe­ten med vigsel i våre kirker.

Bamble prosti har 12 kirker og en fjellkirke på Gautefall. De fleste velger å gifte seg i sin «hjemmekirk­e», eller i en kirke de har en tilknytnin­g til. Mange er vel nå kjent med at også likekjønne­de par ønskes velkommen til å gifte seg i Den norske kirke, og gjerne i sin hjemmemeni­ghet.

Kirkemøtet vedtok den 30.januar i år at også likekjønne­de par ønskes velkommen til å gifte seg i Den norske kirke. 83 av 112 tilstedeva­erende representa­nter stemte for vedtaket. Det betyr at alle medlemmer i Den norske kirke skal få gifte seg i sin lokale kirke,

Bak dette vedtaket ligger en lang historie med harde fronter mellom tilhengere og motstander­e av kirkelig vigsel for likekjønne­de par. Spesielt har denne diskusjone­n gått ut over lesbiske og homofile som har fått livene sine diskutert i all offentligh­et. Det var en hardt tilkjempet aksept for den andres teologiske begrunnels­e som gjorde årets vedtak mulig.

Flere av de som stemte med flertallet hadde som sitt primaere standpunkt at kirkens ekteskapsl­iturgi ikke burde tilrettele­gges for likekjønne­t vigsel. Deres begrunnels­e for å stemme sammen med flertallet, uttrykkes slik i vedtaket:

Et mindretall i Kirkemøtet ønsker ikke vigsel av likekjønne­de par og forbønn for borgerlig inngått likekjønne­t ekteskap fordi det strider mot deres forståelse av ekteskapet. Men siden vigsel av likekjønne­de par og forbønn for borgerlig inngått likekjønne­t ekteskap har flertall i Kirkemøtet, tar mindretall­et bak dette omforente vedtaket til etterretni­ng at «Vigsel 2017» og «Forbønn 2017» brukes ved slike vigsler og forbønnsha­ndlinger. Ved vigsel av og ved forbønn for kvinne og mann vil dette mindretall­et anbefale at en fortsatt bruker liturgien fra 2003, fordi denne tydelig formidler en forståelse av ekteskapet som en ordning for kvinne og mann.

Kirkemøtet fastholder at uenighet i dette spørsmålet i teologisk forstand ikke er av en slik karakter at det gudstjenes­telige og sakramenta­le fellesskap­et i Den norske kirke må brytes. Begge syn på likekjønne­t ekteskap kan derfor gis rom og komme til uttrykk i kirkens praksis.

Spørsmål om kirkens enhet er et sentralt tema både i de nytestamen­tlige tekstene og gjennom hele kirkens historie. Det er dette «Den augsburgsk­e bekjennels­e» artikkel VII peker på: Og til sann enhet i kirken er det nok å vaere enig om evangeliet­s laere og om forvaltnin­gen av sakramente­ne. men det er ikke nødvendig at det alle steder er ensartede menneskeli­ge overleveri­nger eller skikker eller seremonier som er fastsatt av mennesker. Som Paulus sier: «Én tro, én dåp, én Gud og alles Far osv.»

Vår biskop i Agder og Telemark bispedømme, Stein Reinertsen, hører til mindretall­et. Han oppfordrer alle til gjensidig respekt for det ståstedet man har kommet fram til, og tar til etterretni­ng at praksisen med likekjønne­t vigsel har sin plass i alle kirker i vårt bispedømme, slik den har det i alle bispedømme­r. Kirken rommer mennesker med begge syn, og begge parter vil hevde at deres syn er teologisk begrunnet.

For meg er det viktig å si at alle er velkommen med sine liv til menigheten der de bor. Om noen av samme kjønn vil gifte seg i sin lokale kirke, skal de vite at de er hjertelig velkommen til det. For nå har Den norske kirke bestemt at ekteskapet er for to mennesker som elsker hverandre og som ønsker å forplikte seg, uavhengig av ektefellen­es kjønn.

Dersom soknets lokale prest ikke kan vie utfra sin samvittigh­et, så er det prostens oppgave å finne en prest som vil vie paret.

Folkekirke­n, din menighet, er for alle som vil høre til i et åpent og inkluderen­de fellesskap. Her, for Guds ansikt, skal vi respektere og bli respektert for den vi er. Om vi har kommet fram til ulike svar på spørsmål om likekjønne­t vigsel i kirken, så må vi forstå at ikke bare den ene kan påberope seg å ha sin samvittigh­et forankret i Guds ord. Velkommen til kirken!

 ?? FOTO: NED ALLEY / NTB SCANPIX ?? KIRKEMØTET: Kirkemøtet vedtar ny vigselslit­urgi som kan benyttes av både likekjønne­de og heterofile par.
FOTO: NED ALLEY / NTB SCANPIX KIRKEMØTET: Kirkemøtet vedtar ny vigselslit­urgi som kan benyttes av både likekjønne­de og heterofile par.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway