Varden

Telemarks omdømme er i fare

- Svein Bøe

Vi vet at Telemark har slitt med sitt omdømme. Stor konsentras­jon av industri og mye forurensin­g har vaert forbundet med nedre Grenland.

Det har vaert brukt mye energi på å gjenoppbyg­ge distriktet­s omdømme og det har tatt sin tid. Men det er alltid noen som prøver å rive ned det omdømme som tross alt har blitt gjenoppbyg­d. Giftsaken i Brevik

der myndighete­ne (sannsynlig­vis) planlegger et giftdeponi har engasjert mange. Saken er ennå ikke ferdig behandling i Miljødepar­te-mentet, men jeg vil ikke bli overrasket dersom regjeringe­n skulle komme til at gruvene på Kjørholt naer bebyggelse­n i Brevik vil fremstå som et nasjonalt egnet giftlagrin­g.

Dersom det skulle bli et giftdeponi, så vil ikke bare Grenland, men hele fylket bringes i vanry. For hvem vil anlegge ny naeringsvi­rksomhet i et distrikt som til de grader er forbundet med forurensin­g og giftavfall så naer bebyggelse?

En like stor skandale vil anleggelse av Nye Down Town vaere. Butikker og parkerings­anleggene skal bli større og flere, og det skal bygges en liten by på taket av det nye megasenter­et. Dette er et gigantisk kjøpesente­r som det for det første ikke er behov for.

For det andre vil bygget vaere så stygt og ødeleggend­e for byutviklin­g at hele Porsgrunn sentrum vil legges ytterligge­re i et vakuum og vi vil få et folketomt sentrum. Dette senteret er planlagt av Citycon, et multinasjo­nalt konsern som selvsagt først og fremst er opptatt av profitt, og som selvsagt driter i hvordan byen Porsgrunn blir seende ut.

Saken handler også om et demokratis­k prinsipp. Er det pengene eller folket som skal avgjøre hvordan byene i fylket skal planlegges og se ut? Og ikke minst. Er det ikke på tide at våre politikere lokalt forteller oss hvorfor vi igjen skal ødelegge vårt omdømme med Norgeshist­oriens styggeste kjøpesente­r? For her står Porsgrunn og hele Telemarks omdømme på spill.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway