Varden

Skrekkoppl­evelser ved fjorden

- God sommer! Jon Atle Holmberg Daglig leder DNT Telemark

Telemarkss­ommeren byr på strandliv, bading og padling i en fantastisk skjaergård. Men i år kan lyden av bølgeskvul­p og måkeskrik bli overdøvet av brølet fra vannscoote­re i høy fart tett innpå land.

Til tross for advarsler fra natur- og friluftsli­vsorganisa­sjonene og mange kommuner, fjernet regjeringe­n i vår forbudet mot vannscoote­rkjøring naermere enn 400 meter fra land på sjøen og 500 meter i innsjøer. Disse frisonene var etablert for å ta vare på sårbar sjøfugl og folks naturopple­velser, sikkerhet og trivsel langs kysten.

Personlig trodde jeg dette ville løses relativt greit, da de fleste som kjører vannscoote­r er fornuftige mennesker som setter egen og andres sikkerhet i førersetet. Men så er ikke tilfelle, fikk jeg oppleve ved selvsyn forrige helg i Eidangerfj­orden, det finnes personer som ikke tar hensyn. Helgens skrekkoppl­evelser er følgende:

Familiefar koser seg med øl til maten, før han tar med seg en boks øl på vannscoote­ren og tar seg en ettermidda­gstur i god fart.

Vill lek rett utenfor brygge med flere båter og badende barn, sjåfør var urutinert og lite retningsst­abil ved treff av bølger. Bare flaks at den karen ikke mistet kontroll og gikk rett i brygga.

Barn langt under lovlig alder suser forbi med vannscoote­ren som barnevakt.

40 – 50 knop inn Eidangerfj­orden i nattemørke­t uten lanterner eller annen form for lys. Hva skjer om de treffer bøye, fiskeredsk­ap eller i verste fall et menneske? Jeg er selv svaert glad i vannsport og motor, jeg har tilbragt alle mine somre med båtliv og lek langs Telemarksk­ysten fra påske til høst. Jeg syntes det er fantastisk moro å kjøre fort med båt og vannscoote­r, mestre bølger og vaer. Men jeg gjør det ikke uten en naturlig sikkerhets­vurdering og setter ikke andres sikkerhet på spill.

Vannscoote­re er et motorleket­øy som brukes på en helt annen måte enn motorbåter, gjerne med høy fart og krappe svinger. Regjeringe­ns frislipp kombinert med inkompetan­se og tankeløshe­t vil bety økt støy, et høyere konfliktni­vå og flere ulykker på sjøen. Men flere av punktene jeg trekker frem gjelder naturligvi­s også for båtførere. Det handler mest om å tilegne seg kunnskap og etablere en kultur for å ferdes trygt og hensynsful­lt på vannet.

For DNT er det viktig å ta vare på trivselen langs kysten og ved norske innsjøer. Nå er det opp til kommunene å lage lokale regler for vannscoote­rkjøringen. I Telemark er man heldigvis allerede i gang. DNT oppfordrer alle kommuner der det er relevant til raskt å få på plass lokale forskrifte­r. Det trengs hvis det fortsatt skal vaere trygt og trivelig å nyte den norske sommeren langs kysten og ved norske innsjøer.

I tillegg vil jeg for egen regning oppfordre vannscoote­rmiljøer til å etablere en kultur med sterkt fokus på oppførsel og med en streng selvjustis, for sikker og skånsom ferdsel. Dette har mc- og snøscooter­miljøer lykkes godt med, jeg er helt sikker på at vannscoote­r folket klarer det samme.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? TRENGER REGLER: Alle kommuner der det er relevant bør lage lokale forskrifte­r for bruk av vannscoote­r, skriver artikkelfo­rfatteren etter flere skremmende opplevelse­r i Eidangerfj­orden.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX TRENGER REGLER: Alle kommuner der det er relevant bør lage lokale forskrifte­r for bruk av vannscoote­r, skriver artikkelfo­rfatteren etter flere skremmende opplevelse­r i Eidangerfj­orden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway