Varden

Slutt for Bokbua

ROGER KASTER INN HÅNDKLEET Gjerpen IFs Bokbu selger 31.000 bøker

- SKIEN Tore Svarverud ▶ tore.svarverud@varden.no

Roger Jensen og andre ildsjeler i Gjerpen IF har solgt brukte bøker gjennom Bokbua siden januar 2008, og skaffet naer 1,5 million kroner til driften av klubben. Nå selger de hele virksomhet­en med mer enn 31.000 bøker. Nettet har tatt over som bruktbokha­ndel.

– Skal du drive med brukte bøker i dag, på en måte som gjør at det blir noe penger av det, må du drive nettbutikk. Det har vi ikke mulighet for å gjøre på dugnad. Derfor selger vi hele «Bokbua» med innredning og 11.500 bøker. I tillegg selger vi et lager på 20.000 usorterte bøker, forteller Roger Jensen, som gjennom alle år har ledet Gjerpen IFs boksalg.

Prisantydn­ing for de to delene av det som nå selges er 300.000 og 200.000 kroner.

Siden 2005

Gjerpen IF startet med loppemarke­der tidlig på 1990-tallet. Fra 2005 startet de opp med bokmarkede­r i klubbhuset og i Gjerpen gartneri. Men det var mye jobb med å pakke bøker opp og ned, og så kom tanken om at klubben kunne drive en egen bokkafé. Den startet opp på Lundetoppe­n i januar 2008.

I november 2011 flyttet de til de til de mer sentrale lokalene i Skistredet i sentrum, og der de har vaert siden.

– Vi har gjort alt på dugnad. I løpet av de årene har vi hatt en omsetning på 2,5 – 3 millioner kroner.

Ingen har fått lønn, og alle bøkene har vaert gaver. Utgiftene har først og fremst vaert lønn og husleie. Alt av overskudd har gått til klubbens arbeid, og Roger Jensen anslår at de har bidratt med 1-1,5 million kroner til kubben i disse årene.

Bøkene har kommet fra dødsbo, fra folk som har flyttet fra hus til leilighet, fra bedrifter som har flyttet og fra folk som har ryddet.

Må på nett

Nå er de en fast gjeng på 8–9 personer som driver det hele. I løpet av årene har de skaffet seg mye kunnskap, og de har fått ros fra kundene både for utvalg, orden og rimelige priser.

– Vi har veldig mye lokalhisto­rie her, både fra Telemark og andre fylker. Musikkbøke­r går det mye av, og bøker om 2. verdenskri­g blir folk aldri mette på. Vi selger både billige bøker, litt dyrere antikvaria­t s bøker og spesielle ting som går på auksjon.

Det er utviklinge­n av handelen med brukte bøker som gjør at ildsjelene fra Gjerpen IF nå sier stopp. Handelen med brukte bøker har flyttet seg over til nettet. Det krever en innsats som overgår det dugnadsgje­ngen makter, og for Gjerpen IF er det ikke aktuelt å ansette folk.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? I SKISTREDET: Siden 2011 har Gjerpen IFs bokbu holdt til her. Nå selger de hele virksomhet­en.
I SKISTREDET: Siden 2011 har Gjerpen IFs bokbu holdt til her. Nå selger de hele virksomhet­en.
 ??  ?? BOKSKATTER: Roger Jensen har ledet Bokbua gjennom alle år. Ved nyttår er det slutt på bokandel for Gjerpen IF i denneomgan­g, men vil noen overta allerede før den tid, er det mulig.
BOKSKATTER: Roger Jensen har ledet Bokbua gjennom alle år. Ved nyttår er det slutt på bokandel for Gjerpen IF i denneomgan­g, men vil noen overta allerede før den tid, er det mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway