Varden

– Kirken vier alle

Bamble prosti har prester som ikke ønsker å vie likekjønne­de par, men det er prester nok til å gjennomfør­e slike vigsler i den kirken de ønsker likevel. Det siste kirkemøtet vedtok slik liturgi.

- ▶KRAGERØ ▶Aslak Thorsen

Dersom en prest ikke ønsker å vie likekjønne­de par, er det prostens oppgave å finne en prest i den kirken paret ønsker.

Striden rundt kirkelig vigsel av homofile par er over - ihvertfall i Bamble prosti, som favner Bamble, Kragerø og Drangedal. Men det betyrt ikke at alle er enige. Noen reserverer seg.

– Men det kjennes selvfølgel­ig som en befrielse å ha kommet til enighet om at det er rom for begge syn innenfor samme kirke, sier prost Bente Heibø Modalsli i Bamble prosti.

– Men biskop Stein Reinertsen har selv reservert seg?

– Biskopen respektere­r begge syn og vi har ikke bundet mandat. Jeg fant det viktig å gjøre kjent hva praksis er, sier prosten. Hun synes det er fint at begge syn nå er respektert.

Åpent

– Da trenger det ikke gjøres i det skjulte, men vi har en praksis som har plass til begge syn, sier hun.

– Vil det si at det innenfor Bamble prosti er nok prester som ikke reserverer seg, slik at alle kirkene kan brukes?

– Ja, jeg skal ikke komme inn på hvilke kirker som vil trenge en annen prest, for prestene vil stå fram selv, når de føler behov for det. Men det er nok av prester som ikke reserverer seg, slik at jeg får «kabalen» til å gå opp. Det er også andre kirkelige stillinger enn prester der vi må ta hensyn til reservasjo­nsretten, men vi mener vi skal greie å møte den nye liturgien, slik at parene kan vies eller få forbønn til borgelig vigsel i den kirke de ønsker, sier hun.

Milepel

– Dette er virkelig en milepel! sier Bente Heibø Modalsli.

Biskop i Agder og Telemark bispedømme, Stein Reinertsen, tilhører mindretall­et på kirkemøtet. Han oppfordrer til gjensidig respekt for det ståstedet man har kommet fram til, og tar til etterretni­ng at praksisen med likekjønne­t vigsel har sin plass i alle kirker i bispedømme­t.

– Spørsmålet om kirkens enhet er sentralt i de nytestamen­t-glige tekstene og i hele kirkens historie. Den augsburgsk­e bekjennels­e, artikkel VII, sier: «Og til sann enhet i kirken er det nok å vaere enig om evangeliet­s laere og forvaltnin­gen av sakramente­ne, men det er ikke nødvendig at det alle steder er ensartede menneskeli­ge overleveri­nger eller skikker eller sermonier som er fastsatt av mennesker. Som Paulus sier: «En tro, en dåp, en Gud og alles Far» og så videre, minner prosten om.

Prostens oppgave

Dersom sognets prest ikke kan vie ut fra sin samvittigh­et, så er det heretter prostens oppgave å finne en prest som vil vie paret. Folkekirke­n skal vaere åpen og inkluderen­de, sier Bente Heibø Modalsli. aslak.thorsen@varden.no

 ??  ??
 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? FINNER PRESTER: – Når det er en prest som reserverer seg mot likekjønne­t vigsel, er det prostens oppgave å finne en annen prest, sier prost Bente Heibø Modalsli.
FOTO: ASLAK THORSEN FINNER PRESTER: – Når det er en prest som reserverer seg mot likekjønne­t vigsel, er det prostens oppgave å finne en annen prest, sier prost Bente Heibø Modalsli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway