Varden

Kan man diskutere med tusen knott?

- Tore Svarverud Kommentato­r

Ferielekty­re bør man velge med omhu. Ett av mine valg for noen fridager i fjellet i Telemark var en helt fersk (og herved anbefalt) kriminalro­man, «Myrkongens datter» av amerikansk­e Karen Dionne.

Hun forteller en

dramatisk historie fra en del av USA som man sjelden hører om, kanskje fordi det bor veldig lite folk der: En skogkledd og myrlendt halvøy, «Upper peninsula» som utgjør den nordligste delen av staten Michigan.

«Myrkongens datter»

er en kidnap-pingshisto­rie, men den handler også veldig mye om natur og friluftsli­v, og ikke minst om insektsliv­et. Det går greit å lese en varm dag i solveggen. Men boka er vanskelig å legge fra seg, og kvelden er så lys at man blir sittende ute med den. Og plutselig er de der, alle sammen, akkurat som forfattere­n beskriver. Myggen er grei, den hører man. Klegg legger man også såpass godt merke til at den sjelden kommer til for sine glefs.

Knotten er verre.

De er bitte små, veldig raske og veldig mange, og flyr i en slags uryddige sirkler som gjør dem mer eller mindre umulige å få has på.

Myggspiral kan man

prøve på. Det virker bare delvis. Hva med bålpanne? Under eller rundt enhver hytte som er mindre enn 50 år gammel flyter det med gamle paller og annet bygningsav­fall man kan fyre opp. Det ryker faelt, men det er poenget. Inne i vinddraget er det noenlunde knottfritt. Bare at der er det også ytterst ubehagelig også for et menneske å oppholde seg.

Det er omtrent

50 arter med knott i Norge, og de fyller sikkert en viktig økologisk nisje. Men først og fremst er de en pest og en plage.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway