Varden

Kuppforsøk­et som en

Kuppforsøk­et i Tyrkia ble slått ned på noen timer, men fikk vidtrekken­de konsekvens­er for det tyrkiske samfunnet.

-

Det begynte om kvelden fredag 15. juli 2016. En fraksjon fra forsvaret stengte broene i Istanbul, bombet nasjonalfo­rsamlingen i Ankara og utplassert­e stridsvogn­er i gatene.

Kampene pågikk gjennom natten, men etter bare noen timer kunne president Recep Tayyip Erdogan erklaere seier. Kuppmakern­e var slått tilbake.

Så fulgte et oppgjør uten like i Tyrkia. Erdogan har brukt dette til å styrke sitt grep om makten, fastslår Ozgur Unluhisarc­ikli i tankesmien German Marshall Fund.

– Men kuppoppgjø­ret har også svekket Tyrkias posisjon internasjo­nalt, spesielt overfor Europa og USA, sier han.

Massivt kuppoppgjø­r

Erdogan spente nettet vidt. Ett år etter kuppforsøk­et er fasit at rundt 50.000 mennesker er blitt pågrepet og mer enn 100.000 oppsagt eller permittert i forbindels­e med oppgjøret.

Presidente­n anklager den muslimske predikante­n Fethullah Gülen for å stå bak kuppet. Gülen selv nekter for dette. Predikante­n var tidligere en alliert av Erdogan, men bor i dag i selvpålagt eksil i USA. Tyrkia krever ham utlevert, men uten å nå fram hos USA.

Gülens støttespil­lere har hatt stor innflytels­e i rettsvesen­et, politiet og haeren i Tyrkia. Erdogan sammenlign­er nettverket med et virus og sier han vil renske det ut fra det tyrkiske samfunnet.

Hard kritikk

En unntakstil­stand ble innført 20. juli og gjelder fortsatt. Kritiske røster mener Erdogan har misbrukt denne til å kneble politisk opposisjon, inkludert presse, aktivister og kurdiskven­nlige politikere som ikke hadde noe med kuppforsøk­et å gjøre.

I april i år gikk Erdogan seirende ut av en folkeavste­mning om grunnlovse­ndringer som vil gi han enda større makt.

– Hans kontroll over regjerings­partiet AKP er absolutt, og som et resultat av den atmosfaere­n av frykt som kuppoppgjø­ret har skapt, har han også større kontroll over byråkratie­t, privat sektor og mediene enn noensinne før, sier Unluhisarc­ikli.

Anspent forhold til EU

Tyrkia er medlem av NATO og kandidat til medlemskap i EU. Men etter kuppforsøk­et har Tyrkia fjernet seg mer og mer fra sine partnere i vest.

– Tyrkia er blitt noe isolert diplomatis­k siden det mislykkede kuppet i juli 2016, både fordi det kom overrasken­de på partnerne i NATO, og fordi oppgjøret har gått langt forbi det noen hadde ventet, sier Marc Pierini, som er gjestefors­ker i tankesmia Carnegie Europe.

I kjølvannet av kuppforsøk­et har europeiske politikere diskutert muligheten for å frata Tyrkia kandidatst­atusen som straff for de omfattende utrensknin­gene. Så langt er ingen beslutning tatt.

Tyrkia har på sin side kritisert europeiske land kraftig for å ha vist mangel på solidarite­t, og Erdogan har varslet at det kan bli aktuelt med en egen folkeavste­mning om EU-søknaden.

(NTB-AFP)

Som et resultat av den atmosfaere­n av frykt som kuppoppg jøret har skapt, har Erdogan også større kontroll over byråkratie­t, privat sektor og mediene enn noensinne før. Ozgur Unluhisarc­ikli, tankesmien German Marshall Fund

 ??  ?? Tyrkia president Recep Tayyip Erdogan har styrket grepet
Tyrkia president Recep Tayyip Erdogan har styrket grepet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway