Varden

Skivebom om rusomsorg

Det er lite hyggelig å lese hva både sentrale og lokale politikere uttaler seg om vedrørende forholdene i Odinsgate.

- Eva Ebersten Ulvin Høyre

Politikern­e viser til hvor dårlig alt er og at kommunen ikke har fulgt opp sine forpliktel­ser for botilbud for mennesker i aktiv rus. Drapet kunne vaert unngått osv. Våre politikere har tydeligvis ikke innhentet informasjo­n eller kunnskap om hvordan rusomsorge­n i vår kommune faktisk fungerer.

Kommunen har mange

tiltak for å trygge tilvaerels­en for de som trenger det, men det er også et faktum at en kommunal bolig også er et privat hjem med de rammebetin­gelser som ligger i dette. Odinsgate er med andre ord ikke en institusjo­n. Så er det nok et faktum at mennesker som er i aktiv rus også lett kommer inn i et felles miljø.

Varden har i

en artikkel i går vist til noen av de tiltak kommunen faktisk har satt inn overfor mennesker med aktiv rusproblem­atikk og som viser at kommunen vår er svaert gode på tiltak overfor denne gruppen.

Det er derfor

trist å lese alle de politiske innleggene som nesten beskylder ansatte i kommunen for ikke å gjøre jobben sin. Ansatte som de selv er arbeidsgiv­er for. Personangr­ep på byens ordfører som blir skyteskive for et drap de mener kunne vaert unngått og at det ikke er satt inn nok tiltak.

Det er skivebom

så det holder og satt helt ut av hva som faktisk er realiteten. Vi kan alle lese i media om hvilke tiltak som faktisk er satt inn i Odinsgate og det er nesten slik at man heller burde spørre om dette ikke er i overkant av hva en kommune faktisk skal gjøre innenfor et privat hjem.

Men kommunen har

valgt å ta naboenes bekymring svaert alvorlig og har satt inn betydelig innsats for å bidra til å trygge omgivelsen­e. Et belastet miljø oppstår nok lett der hvor rusmisbruk­ere skal ha bolig og det er krevende. Vi kjenner alle til problemati­kken på Skotfoss for kort tid tilbake. Og de var ikke mange. Så selv små

belastede miljøer kan vaere utfordrend­e. Men dette er et område hvor man ikke kan knipse i fingrene og så er alt løst. Dette krever langsiktig­het og kunnskap for å få gode løsninger. Vi må heller

ikke glemme at svaert mange av de rusbelaste­de også er svaert syke. Sykehuset må derfor også vaere en viktig aktør og ta sin del av ansvaret. For kommunen har faktisk begrenset med virkemidle­r og derfor blir samarbeid så viktig. Våre politikere burde

heller snakke Skien opp! Selv om det skjer en tragisk hendelse så er det unntaket. Politikern­e burde vise til de gode tilbudene som faktisk fungerer i hverdagen slik at man kan rekruttere gode medarbeide­re til en vanskelig arbeidsopp­gave. Vår kommune har

faktisk ligget i front når det gjelder tiltak overfor rus og psykiatri. Det kan vises til samarbeids­aktører som Skien Diakonale Senter, Finndal, Tilja og etterverns­boliger for de som kommer ut etter endt soning. Dette viser at kommunen har tatt rusomsorge­n på alvor og har vist over flere år at man ønsker det beste og strekker seg langt. Politikere kan derfor og skal ikke få anledning til å bruke Skien som eksempel på dårlig rusomsorg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway