Varden

Tilbudet beg

I årene fram til 2020 vil det bli lansert en rekke nye elbiler, som tusenvis av nordmenn har bestilt før de har sett det endelige produktet. Men det virkelige gjennombru­ddet for elbilen er avhengig av at andre land kommer etter.

-

Det kan nå se ut som vi er over i en ny fase for elbilene, med stadig nye modeller med solid rekkevidde. Nylig ble Opels Ampera-e lansert, en elbil som kan gå opptil 50 mil mellom hver lading, og som har truffet så godt i det norske markedet at venteliste­n er lang. Bestiller man en i dag, får man nøkkelen tidligst høsten 2018.

Også flere eksisteren­de elbiler har fått betydelige oppgraderi­nger den senere tiden. Renault lanserte Zoe med 400 kilometers rekkevidde i vinter, Volkswagen e-Golf ble nettopp klar med 30 mils rekkevidde. Det er også mulig at Tesla rekker å lansere Model 3, en mellomstor bil med over 300 kilometers rekkevidde, sent i 2017.

I årene fram til 2020 vil elbilflora­en vokse, når én etter én av de store produsente­ne ruller ut sine kjøretøy, og noen kommer allerede neste år.

Kraftige saker

For ikke lenge siden viste Jaguar sin første elbil, SUV-en I-Pace, i Oslo. Foreløpig er den som en konseptbil å betrakte, men de første ferdige bilene skal vaere hos norske kunder i 2018.

Jacob Moer Aanonsen, salgssjef for Jaguar Land Rover Norge, forteller at de naermer seg 750 reservasjo­ner på bilen fra kunder som har betalt 10.000 kroner for å vaere tidligst mulig i køen.

– I tillegg har vi cirka 1800 interessen­ter som har meldt at de ønsker å kjøpe bilen, sier han.

Dette vil øke merkets volum i Norge betrakteli­g. I fjor ble det registrert 359 nye Jaguarer i Norge, ifølge Opplysning­srådet for Veitrafikk­ens statistikk. Dette er det beste tallet Jaguar noen gang har hatt.

På visningen i Oslo anslo den norske importøren en pris rundt 700.000 kroner. Bilen er bygget som en elbil fra grunnen av, og rekkevidde­n skal vaere på 50 mil, med en batteripak­ke på 90 kWh.

Tusener på liste

Neste år er også Audi klar med sin første elbil, e-tron quattro. Den norske importøren melder om stor interesse for bilen, med mange forhånd s reservasjo­ner.

– Vi har rundet 2100, og forventer flere når vi kan dele enda mer informasjo­n om bilen, priser og utstyr. Vi kommer til å få god tilgang til biler, så vi er trygge på at vi kan ivareta mange flere enn de som står på lista nå. I tillegg til de nevnte 2100, har vi et par tusen på en interessel­iste, sier Øyvind Rognlien Skovl i, kommunikas­jons sjef i Audi.

Bilen har en batterikap­asitet på 95 kWh og skal ha en rekkevidde på mer enn 50 mil. Det er en ganske stor SUV, med mye krefter. Effekten skal tilsvare 435 hestekreft­er, og null til hundre tar 4,6 sekunder.

Ny Nissan Leaf

I 2011 lanserte Nissan elbilen Leaf i Norge, og siden den gang har den solgt godt. Det har vaert andre elmodeller som har solgt bedre i perioder, men ingen har solgt mer over tid. I vår passerte modellen, som første elbil, 30.000 leveringer i Norge.

I september skal neste generasjon Leaf avdukes. Det er foreløpig tynt med detaljer rundt bilen, men det er ventet at den vil ha mange fellestrek­k konseptbil­en IDS.

Om to år skal Porsche komme med sin første elbil, kalt Mission-E. Morten Scheel, administre­rende direktør hos den norske Porsche-importøren, merker også stor interesse, selv om de ikke har åpnet for noen offisiell forhåndsbe­stilling.

– Men kunder kan ta kontakt med forhandler for å komme på listen over interessen­ter, og det er det relativt mange som har gjort.

Fra få til 100.000 på sju år

I 2009 var det 3000 elbiler i Norge, i 2015 ble 50.000 passert, og i november 2016 rundet elbil-antallet 100.000.

Så langt har det vaert Norge, og til en viss grad Nederland, som har hatt en strategi rundt elbiler. I 2016 var 15,7 prosent av alle nye biler i Norge elektriske.

I 2015 var tallet 22,4 prosent, mens i land nummer to på listen, Nederland, var 9,7 prosent

Avhengig av andre

av nye biler elektriske samme år. Sverige på 3. plass hadde en andel på 2,6 prosent i 2015, ifølge en undersøkel­se gjort av PA Consulting. Petter Haugneland, kommunikas­jonsleder i Norsk elbilforen­ing, mener det norske elbilmarke­det nå kunne ha blitt virkelig stort.

– Det begynner å komme modeller som vi har savnet, store familiebil­er som har skikkelig rekkevidde. Halvparten av personbilm­arkedet i Norge er stør-

 ??  ?? ETTERLENGT­ET ELBIL:
ETTERLENGT­ET ELBIL:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway