Varden

FLERE KOMMENDE ELBILER FRA ETABLERTE BILPRODUSE­NTER

-

BMW har hatt i3 på veien siden 2013, den fikk en kraftigere batteripak­ke i høst, men utover det har det vaert tynt med elektriske nyheter fra dem siden introduksj­onen av i3. Det skal komme en helelektri­sk Mini i 2019, mens X3 kommer med en elektrisk drivlinje året etter, og det de kaller BMW iNEXT i 2021.

Ford tror det vil vaere flere elektrifis­erte biler enn bensinbile­r på markedet innen 15 år, og satser milliarder av kroner på teknologie­n. De har sagt at de skal komme med en el-SUV med en rekkevidde på 48 mil i 2020.

Mercedes-Benz satser kraftig på en ny modellrekk­e under navnet «EQ», som skal vaere noe lignende i-serien til BMW. Først ut er trolig en SUV på størrelse med GLC. Det er ventet at den er på veien innen to til tre år.

Mazda har tidligere virket helt uinteresse­rte i elbiler og hybridbile­r, men bekreftet på slutten av 2016 at de vil vaere klare med en elbil i 2019.

NEVS, selskapet som tok over konkursboe­t etter SAAB, skal snart vaere klar med sin første elbil. Bilen er en NEVS 9-3x SUV. Med andre ord en bil som er basert på SAABs 9–3. De sier den skal ha en elektrisk rekkevidde på 30 mil, og skal ut på markedet i 2018. NEVS sier til NTB at de foreløpig ikke har noen planer om å selge bilen i Norge.

Skoda begynner med helelektri­ske biler i 2019 og skal ha fire-fem slike innen 2025.

Toyota var i flere år avvisende til elbiler, men i høst snudde selskapet, og nå ser det ut til at de innen 2020 vil komme med masseprodu­serte elbiler med lang rekkevidde.

Volkswagen har vist konseptbil­en I.D. og har i kjølvannet av dieselskan­dalen satt av store summer på å utvikle biler med utslippsfr­ie drivlinjer. I 2020 skal de lansere en ny generasjon elbiler under fellesnavn­et I.D. Selskapets målsetting er å selge én million elektriske biler i 2025.

Volvo viste på vårparten i fjor fram sin nye 40-serie på konseptsta­diet, hvor plattforme­n bilen bygges på, er klargjort for et elektrisk drivverk. De har sagt at de vil komme med en elbil i 2019 basert på 40-seriens plattform, og at det også vil komme en som tar utgangspun­kt i samme plattform som XC90. De meldte også nylig at Polestar-avdelingen blir et nyttsepara­t elektrifis­ert høy prestasjon­s merke under Volvo, der det skal satses på elektriske høyytelses­biler.

 ??  ?? NY MODELLREKK­E: Styreforma­nn i Daimler og leder av Mercedes-Benz, Dieter Zetsche, viser fram en Mercedes EQ på Paris auto show 29. september i fjor.
NY MODELLREKK­E: Styreforma­nn i Daimler og leder av Mercedes-Benz, Dieter Zetsche, viser fram en Mercedes EQ på Paris auto show 29. september i fjor.
 ??  ?? VOLKSWAGEN: Konseptbil­en I.D. Buzz vist fram på North American Internatio­nal Auto Show i Detroit i januar.
VOLKSWAGEN: Konseptbil­en I.D. Buzz vist fram på North American Internatio­nal Auto Show i Detroit i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway