Varden

Serverer bacalao av 800 kg klippfisk

Lørdag mellom kl. 10.00 og 17.00 går den 22. utgaven av Bacalao festivalen av stabelen i Brevik.

- PORSGRUNN ▶ Arve Moen arve.moen@varden.no

Mannfolken­e i Brevik og omegn sjømannsfo­rening er godt forberedt.

– Det er alltid travelt i de siste dagene før festivalda­gen, sier leder i festivalen Jarle Fritz Helge Anthonsen.

– Nå har vi i flere dager stått og kuttet opp fisken og fredag skal den kokes opp til bacalao.

Og det er ikke små mengder det er snakk om.

800 kilo klippfisk

– Det er mellom 700 og 800 kilo klippfisk av beste kvalitet som benyttes. Den har vi fått fra Ålesund og dette er fisk som holder seg over lang tid.

Lørdag er totalt 70 av medlemmene i sjømannsfo­reningen som vil vaere i aktivitet og servere de mange tusen som kommer til lilletorge­t i Brevik.

– Vi holder aldri noen telling, men skulle jeg tippe kommer nok naermere 10.000 mennesker.

Årlig tradisjon

–Bacalao festivalen­e ren årlig tradisjon og den holdes midt i juli. Det har aldri vaert noe snakk om å ta en pause. Når sjømannsfo­reningen setter opp programmet er nok bacalao-festivalen noe av det første som blir plassert.

– Siden starten har det vaert en jevn tilstrømni­ng av gjester og det er ikke bare telemarkin­ger som finner veien til Brevik. Her er det også langveisfa­rende gjester. Bacalao er en sterk og spennende rett, men den er akseptert av de fleste. Vi kan kanskje kalle den en hovedrett for Brevik.

Retten bacalao består av klippfisk, potet, løk, olivenolje, tomatpuré og hermetiser­t paprika, pimiento. Det finnes varianter av bacalao med noe varierende ingrediens­er, for eksempel hvitløk og oliven.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG ?? KOKER: Mannfolken­e i sjømannsfo­reningen gjør klippfiske­n om til bacalao. Her foran festivalen i 2012.
ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG KOKER: Mannfolken­e i sjømannsfo­reningen gjør klippfiske­n om til bacalao. Her foran festivalen i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway