Varden

Nye funn i Ibsens hjem

Funn bak veggen bekrefter at Ibsen var del av eliten.

- Hege Løvdal Gulseth ▶ hege.lovdal.gulseth@varden.no

På Henrik Ibsen Museum, på Venstøp i Skien, har man denne uken funnet et 200 år gammelt panel fra dikterens barneår, skriver Telemark Museum i en pressemeld­ing.

– Litt saert

Dramatiker­en Henrik Ibsen vokste opp på lystgården Venstøp. Den eldste delen av dikterens hjem er nå under restaureri­ng, slik at stedet skal framstå som mer historisk korrekt i lys av nye funn rundt Ibsens liv i Skien.

– Jeg forstår at det virker litt saert å vaere så opptatt av plankene på veggen hjemme hos Ibsen, men dette forteller oss faktisk noe om Henrik Ibsens kulturbakg­runn og oppdragels­e. Panelet vi nå har funnet er med på å bekrefte at familien Ibsen tilhørte eliten, påstår Jørgen Haave.

Om veggene var grønne som på bildet er usikkert. Haave og kollegene har funnet tre forskjelli­ge farger på panelet. Videre undersøkel­ser vil vise hvilket strøk som ble malt av familien Ibsen.

Ny historie

I april i år ga konservato­r Jørgen Haave ved museet ut boken Familien Ibsen, som hevder å rette opp en rekke feil i historien om Ibsens oppvekst og forhold til sine naermeste.

– De biografisk­e mytene har blitt underbygge­t av interiøren­e her oppe, hevder Haave. Han synes det er vanskelig å formidle den nye historien om Ibsen i de gamle bygningene.

BARNDOMSHJ­EM:

Ibsens barndomshj­em ble restaurert i årene fra 1956 til 1958. Resultatet ble ifølge Haave en hybrid, en blanding av en lystgård og en bondestue. Det er saerlig kjøkkenet som har vaert med på å sementere oppfatning­en av diktergeni­ets fattigslig­e barndom.

En avsløring om to brødre som kjøpte Venstøp i 1880-årene og delte huset bokstaveli­g talt i to, ble opptakten til avsløringe­n. Brødrene hadde bygget om huset. Kjøkkenet, det såkalt fattigslig­e, hadde vaert mer enn dobbelt så stort med både peis og bakerovn.

Ibsens vegger

Sammen med kollegaen Tor Kjetil Gardåsen gravde Haave i fjor høst fram ny informasjo­n om Ibsens barndomshj­em fra gamle branntakst­er på Statsarkiv­et. De siste ukene har Ibsenforsk­eren revet interiøren­e for å finne spor i selve bygningen.

Rett bak det ytterste laget av bygningspl­ater dukket det ukjente panelet fra Ibsens barndom opp. Panelet er lett å tidfeste fordi ingen av bordene er helt like.

– Dette er et panel som den unge Henrik Ibsen både kan ha sett og tatt på, bekrefter museets førstekons­ervator og ekspert innen byggeskikk, Tor Kjetil Gardåsen.

 ?? FOTO: TELEMARK MUSEUM ?? ORIGINALE VEGGER:
Her blir Jorunn Sem Fure, direktør ved Telemark Museum, orientert om de nye funnene av konservato­r Jørgen Haave. I bakgrunnen ser man panelvegge­n som nå er funnet i dagligstue­n til familien Ibsen.
FOTO: TELEMARK MUSEUM ORIGINALE VEGGER: Her blir Jorunn Sem Fure, direktør ved Telemark Museum, orientert om de nye funnene av konservato­r Jørgen Haave. I bakgrunnen ser man panelvegge­n som nå er funnet i dagligstue­n til familien Ibsen.
 ?? ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE ?? Henrik Ibsen vokste opp her på Venstøp i Skien.
ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE Henrik Ibsen vokste opp her på Venstøp i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway