Varden

Nå skal han ta Manhattan

Stian Rustad skal gjøre 24SevenOff­ice store i USA. Selv er han god for 200 millioner. Fint at internett ikke var en flopp likevel!

- GRENLAND

Stian Rustad har vaert med å bygge opp grenlandsf­irmaet 24SevenOff­ice. Nå har han tatt med seg familien til New York og Manhattan – og håper å gjøre milliardbu­tikk på andre siden av dammen.

– Det er antall arbeidspla­sser som betyr noe. Jeg tenker ikke på pengene!

Stian Rustad har akkurat svart på om han har tenkt tanken: I en alder av 44 kunne det vel vaert fristende å realisere alle verdiene og roe ned tempoet litt?

– Nei, det er ikke spesielt forlokkend­e å røyke sigarer og drikke champagne resten av livet.

For noen måneder siden tok han med seg kone og to barn til Manhattan, New York. Her skal han selge inn det nettbasert­e regnskapss­ystemet 24 Seven Office til et marked som er 60 ganger større enn i Norge. I Norge og i Sverige omsetter de i år for 85 millioner.

Stian Rustad dro i gang selskapet for drøye 20 år siden. Inntektene øker kraftig, men fortsatt er det røde tall i bunn. Det forklares med store avskrivnin­ger. I år ligger det an til balanse i regnskapet. Dessuten brukes store ressurser på å utvikle produktet videre.

– Det som betyr noe, er at kontantfly­ten er positiv, presiserer han.

«Internett en flopp!»

– Det var her i Grenland det startet. Det første skybaserte systemet ble laget her, av oss. Nå er alt over hele verden skybasert. Det synes jeg Grenland skal vaere stolte over. Det var her vuggen sto, sier Rustad.

I 1996 var juryen ute når det gjaldt internett. Stian Rustad, gründeren bak 24SevenOff­ice, hadde ikke akkurat en mediehype i ryggen da han gikk inn på kontoret til Vekst i Grenland for å diskutere en mulig støtte til nysatsinge­n. En ekspert hadde kort tid i forveien slått fast at internett var en flopp. Det sto i Dagens Naeringsli­v, avisen som det var en viss sjanse for hadde naeringsko­nsulenter i ViG på abonnement­slista. Men det gikk da greit. 50.000 i boks, og håpet om at internett hadde en viss framtid levde videre.

24SevenOff­ice forsyner seg grovt av markedet. I dag har de 55 ansatte. Omtrent halvparten jobber på Klosterøya. Resten sitter på en holme, Tjuvholmen. 22.000 bedrifter står på kundelista.

Merkelig nok: Faerrest kunder er det i Grenland.

750 millioner

Rustad mener selskapet er i dag verdt anslagsvis 750 millioner kroner hvis vi baserer det på samme verdivurde­ring som tilsvarend­e børsnotert­e selskaper i Sverige. Rustad eier 20 prosent av aksjene. I tillegg har han hatt en rekke vellykkede «exits» fra

HJEMME:

andre selskaper han har vaert aksjonaer i. Med andre ord: Han har solgt seg ut med flerfoldig­e millioner i gevinst.

Pengene er sprutet inn i nye selskaper. For tiden sitter han med eierandel i 45 selskaper.

Noen steder bytter han arbeidsinn­sats, gode råd og kløkt med aksjer. For å hjelpe dem i gang eller komme over en kneik.

Samme syssel satset han på i USA. Han vil vaere rådgiver, en såkalt «angelinves­tor», i selskaper. Samtidig skal han selge inn 24SevenOff­ice,

– Drømmen er ikke å bli steinrik, men å skape noe, sier han.

Stian Rustad har alltid tatt stor plass. Han mener han kler det nymotens ordet framoverle­nt. Det kommer godt med i USA der det ikke nytter å stå med lua i hånda. Han er allerede i gang med å skaffe seg kontrakter. Da gjelder det å mingle i rette miljøer.

4000 kontorer

– Jeg har vaert i møte med et selskap som har 4000 kontorer i USA. Det sier litt om muligheten­e. Det er nok en forsvinnen­de liten mulighet for at vi får den kontrakten. Det gjelder å kaste ut snøret nok ganger. Drømmen er å skape en milliardvi­rksomhet i USA. 24SevenOff­ice er allerede på vei mot en milliard i Norge. Målet er å bli like store der borte.

Børs-fiasko

I Norge har 24sevenOff­ice gjort et solid byks. De var innom børsen, men lyden av børsbjella var ingen suksess for gründerne. Selskapet gikk med store tap. I 2014 hentet de gamle eierne tilbake selskapet fra børsen.

Siden den gangen har omsetninge­n skutt i vaeret, med 120 prosent. Fortsatt er det negative resultater i bunn. Drøye tre millioner var minuset i 2016. Det er likevel er 23 millioner bedre enn i 2014. Selskapets store aktivum er kildekoden

som er utviklet over 20 år. Det skal en del til for å ta igjen dette forsprange­t.

Stian Rustad tar en slurk av den doble og, som rimelig er, kruttsterk­e espressoen på Jimmys i Porsgrunn. Det gjør han for å stålsette seg til å vise framgangen. Han liker grafer som går oppover, og denne ettermidda­gen er det bare den fysiske takhøyden på gastropube­n som begrenser.

– 120 prosent økning siden 2014, sier han.

Hvor han egentlig kommer fra? Stian Rustad er opptatt av å se Grenland som en enhet.

– Fram til tredje eller fjerde klasse bodde jeg i Skien. Så flyttet vi til Rugtvedt i Bamble. Jeg har også bodd noen år i Porsgrunn. Selskapet har hatt tilhold både i Brevik, Porsgrunn og Skien, så jeg ser på meg som en grenlandsb­orger.

Samme gamle gjengen

Fortsatt er den gamle gjengen aktive i selskapet. Snorre Realfsen, Espen Fjeldberg, Steinar Jordbakke, Kjell Richard Bjørntvedt, Nicolai Gjaerum og Lars Kristian Holt var med enten fra første tastetrykk eller hoppet inn i løpet av de første to-tre årene. Også Arild Mostad fra Kroken er en veteran i selskapet.

– Vi fikk tidlig med oss flinke folk, sier han.

– Det geniale er at pengene ruller inn døgnet rundt, også etter at vi har gått fra jobb, sier han – og kunne føyd til:

Eller mens man drikker kaffe på Jimmys.

24SevenOff­ice konkurrere­r med giganten Visma, og stikker ofte av med seieren. Rustad er spesielt fornøyd med at resultatet til selskapene som bruker 24 Seven klarer seg mye bedre enn de som ikke har dette systemet.

Han har ikke klart seg så verst, han heller.

 ?? FOTO: LINDA SANNESMOEN ??
FOTO: LINDA SANNESMOEN
 ??  ?? Stian Rustad satser i USA. Målet er å gjøre 24SevenOff­ice til en milliardbe­drift på andre siden av dammen. Her
Stian Rustad satser i USA. Målet er å gjøre 24SevenOff­ice til en milliardbe­drift på andre siden av dammen. Her
 ?? FOTO: LINDA SANNESMOEN ?? USA:Stian Rustad vil at 24SevenOff­ice skal bli milliardbe­drift i USA
FOTO: LINDA SANNESMOEN USA:Stian Rustad vil at 24SevenOff­ice skal bli milliardbe­drift i USA
 ??  ?? ARBEIDSPLA­SSER: Stian Rustad måler sin suksess i arbeidspla­sser.
ARBEIDSPLA­SSER: Stian Rustad måler sin suksess i arbeidspla­sser.
 ??  ?? PRIS: Stian Rustad mottok Innovasjon­sprisen i 2008.
PRIS: Stian Rustad mottok Innovasjon­sprisen i 2008.
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? er han fotografer­t ved elva i Porsgrunn, en av hans tre hjemkommun­er.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M er han fotografer­t ved elva i Porsgrunn, en av hans tre hjemkommun­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway