Varden

Står uten helsesøste­r

Rektor Marit Hoven ved Nome videregåen­de skole roper varsko om helsetjene­sten ved skolen på vegne av sine 450 elever.

- NOME

En drøy måned før skolestart står Nome videregåen­de skole uten helsesøste­r. I et brev til Nome kommune gjør rektor Marit Hoven det klart at hun forventer at kommunen følger opp det som er en lovpålagt tjeneste.

Ikke akseptabel­t

I brevet skriver rektoren blant annet: «Jeg vil med dette gjøre kjent at vi ikke kan akseptere at om lag 450 ungdommer ikke får tilgang til helsetjene­ster de har lovmessig rett til.»

Hoven er klar på at helsesøste­r er en viktig og innarbeide­t tjeneste for elevene. Rektoren skriver at hun forventer at Nome kommune gjør avtale om helsetjene­ster fra andre kommuner eller private aktører dersom kommunen selv ikke kan innfri de juridiske forpliktel­sene som skal sikre elevenes helsetilbu­d.

– Jeg vil også poengtere betydninge­n av at tjenestene gjøres forutsigba­rt tilgjengel­ige for elevene, slik at man vet hvilke dager helsetjene­sten faktisk er til stede på skolens to avdelinger, skriver rektoren.

Må oppretthol­des som før

Utfordring­ene knyttet til helsesøste­r skjer etter at den som hadde stillingen tidligere nå går ut i permisjon. Marit Hoven klandrer ingen og sier hun har hatt god dialog med rådmannen.

– Men jeg synes det er viktig å tydeliggjø­re det som er kravene. Det er viktig at tilbudet blir oppretthol­dt på minimum samme nivå som tidligere, sier Hoven til Varden.

En helsesøste­rstilling på 70 prosent var i skoleåret 2016/2017 øremerket skolens to avdelinger, henholdsvi­s på Søve og i Lunde.

Viktig med tett oppfølging

– Hvor viktig er det at skolen kan tilby en forutsigba­r helsetjene­ste?

– Svaert viktig! Ungdommene er i en alder da det skjer veldig mye i deres liv – både på og utenfor skolen. De helsemessi­ge forholdene er én ting. Men det handler også om å ha en person å snakke med konfidensi­elt. Jo bedre og tidligere vi kan få til dialog gjennom helsetjene­ste for elever som behøver det, jo bedre er det. Det er også svaert viktig at elevene vet når de kan ta kontakt, sier Hoven.

 ?? ARKIVFOTO ?? VIKTIG: Rektor Marit Hoven forventer at kommunen gjør avtaler med andre instanser dersom fagpersone­ll mangler.
ARKIVFOTO VIKTIG: Rektor Marit Hoven forventer at kommunen gjør avtaler med andre instanser dersom fagpersone­ll mangler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway