Varden

Bekymret over slurv med sykkelhjel­mer

Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke sykkelhjel­m. Når barna er med, er hjelmen på, men voksne dropper hjelm på korte turer. Det liker Trygg Trafikk dårlig.

- OSLO

– Hvis du slår hodet i asfalten, er hjelm din eneste beskyttels­e mot veldig alvorlige hodeskader. Da er det temmelig håpløst at så mange av oss fortsatt dropper hjelmen. Her må folk skjerpe seg, sier kommunikas­jonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Landsomfat­tende

Det er en landsomfat­tende undersøkel­se blant norske syklister som avslører dårlige holdninger og praksis når det gjelder bruk av sykkelhjel­m. Undersøkel­sen viser at kun 35 prosent av syklistene alltid bruker hjelm.

Rundt 30 prosent av alle som sykler svarer nemlig at de aldri, sjelden eller bare av og til bruker hjelm. 14 prosent sier «som oftest.» Og 20 prosent opplyser at de ikke har hjelm.

85 prosent av de spurte sier at barna alltid har hjelmen på. Og 71 prosent av dem som har en hjelm, opplyser at de alltid har den på når de sykler sammen med barna. Men andelen raser ned til 44 prosent når de sykler alene.

– Bruk hjelm!

– Få på deg hjelmen! Det er ikke noe mindre farlig å sykle alene enn sammen med barna, understrek­er Årøen.

Selv om hjelmbruk ikke er lovpålagt, oppfordrer også Syklistene­s landsforen­ing til bruk av hjelm.

– For barn har sykkelhjel­m stor effekt, sier kommunikas­jonssjef Roar Løkken i Syklistene­s landsforen­ing til NTB, med henvisning til Transportø­konomisk institutt (TØI).

Sjekk hjelmen!

– Hjelm kan redusere og hindre skader, men også med hjelm på hodet må en vise forsiktigh­et, sier Løkken

Han viser til at TØI i en rapport skriver at hjelm reduserer hode- og ansiktsska­der med 30 prosent, mens skader på nakke og hals ser ut til å øke.

Foreningen­s fagpolitis­ke rådgiver, Mats Larsen:, påpeker at en hjelm bør byttes en gang mellom to og fem år etter at den er tatt i bruk, ettersom hjelmen forringes over tid.

– Brukes den hver dag hele året, forringes den raskere. Ideelt sett bør også hjelmen lagres tørt og i stabil innetemper­atur. Kontroller jevnlig om hjelmen har fått synlige skader inni eller på utsiden. En synlig skade forteller at det er på tide å kjøpe ny, sier Larsen.

Den landsomfat­tende undersøkel­sen er gjennomfør­t av YouGov for Trygg Trafikk og Tryg Forsikring.

(NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SARA JOHANESSEN, NTB SCANPIX ?? GJØR SOM BARNA: 71 prosent av dem som har en hjelm, opplyser at de alltid har den på når de sykler sammen med barna. Men andelen raser ned til 44 prosent når de sykler alene, viser en undersøkel­se YouGov har gjennomfør­t for Trygg Trafikk og Tryg...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SARA JOHANESSEN, NTB SCANPIX GJØR SOM BARNA: 71 prosent av dem som har en hjelm, opplyser at de alltid har den på når de sykler sammen med barna. Men andelen raser ned til 44 prosent når de sykler alene, viser en undersøkel­se YouGov har gjennomfør­t for Trygg Trafikk og Tryg...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway