Varden

Barndommen på vent

- Ane Aamodt, kampanjele­der Redd Barna

Jeg vil gjerne dele et barndomsmi­nne med dere. Barn fortjener gode minner. Men for barn på flukt er det ikke fine minner de kommer til å sitte igjen med, hvis ikke vi gjør noe nå.

På bildet til høyre står jeg på hytta som min farfar bygde – på Sandøya. På denne plassen har jeg vaert hver eneste sommer – fra jeg var 4 uker. Sandøya er mitt paradis, og jeg har vaert her hver eneste sommer siden. Vi svømte over til Løvøya, satt garn og jeg har spist kilovis av is i Brevik – ishovedsta­den. Jeg har vaert på hytta i år og, med min sønn og min datter. Treet på bildet er borte og den gamle hytta er erstattet med en ny. Ellers er alt likt. Dette stedet er for meg symbolet på trygghet og barndom. Derfor betyr barndom alt.

Alle barn har rett på barndom. På omsorg og trygghet. På trøst og oppmuntrin­g fra voksne som bryr seg. Alle barn har rett til å leke og utforske, til å vaere nysgjerrig­e, til å le og gråte, men likevel vite at det ordner seg. Alle barn har drømmer og ønsker for fremtiden. Barn som selv har flyktet forteller om gode minner og drømmer de har. Disse minnene og drømmene er ofte de samme som de norske barn har. Forskjelle­n er at barn på flukt lever i uvisshet og frykt for hva som skal skje med dem.

Barn på flukt lever i utrygghet, langt borte fra hjemmet sitt. De må legge ut på farlige reiser, mange av dem alene, i håp om å finne trygghet. Barn på flukt får sine drømmer og ønsker for fremtiden satt på vent. Å vaere på flukt strider med barns behov for omsorg, stabilitet og beskyttels­e. Å vaere på flukt skaper minner som ingen barn skal måtte baere på.

Over 30 millioner barn var på flukt fra krig og konflikt ved inngangen til 2017. Aldri før har det vaert så mange enslige barn på flukt, bare det siste året har 300 000 enslige barn lagt på flukt fra sine hjem. Barn som flykter fra krig og konflikt får barndommen sin satt på vent – og når de kommer til Norge må de fortsette å vente. Mange får aldri barndommen sin tilbake. Alle barn er like mye verdt og har de samme rettighete­ne, alle barn har rett på likeverdig omsorg. Barn som har flyktet alene til Norge er først og fremst barn, med rett på omsorg og beskyttels­e. De er ofte ensomme, mange er traumatise­rte og har behov for mer, ikke mindre, omsorg, stabilitet og trygge relasjoner til voksne. Derfor skal Redd Barna i sommer sette fokus på at barn på flukt ikke får den barndommen de har rett på.

Barndomsmi­nner skal baere preg av trygghet, mestring og tillitt. Som barn er vi avhengige av tilstedeva­erende voksne, trygge omgivelser, venner, trøst og oppmuntrin­g. Vi er avhengige av å ha tid og rom til å leke og utforske, til å vaere nysgjerrig­e, til å le og gråte, men også til å vite at alt kommer til å gå bra.

Alle barn har rett på barndom, og vi har alle et ansvar for at alle barn skal få innfridd sin rettighet om en barndom. Det er vårt ansvar å sørge for at barn ikke blir fratatt sin barndom. Flere minner skal skapes, flere skrubbsår skal pleies, flere vennskap skal bygges.

Redd Barna jobber hver dag for at barn på flukt skal få sine rettighete­r innfridd. Vi jobber for at barn som flykter til Norge skal få et like godt omsorgstil­bud som norske barn. Slik det er i dag, får de ikke det. Vi må gjøre det vi kan for at barna får den beskyttels­en og barndommen de har krav på under selve flukten og når de kommer til Norge. Fordi barndom betyr alt.

 ?? BEGGE FOTO: REDD BARNA ?? GODE MINNER: Barndomsmi­nner skal baere preg av trygghet, mestring og tillitt, skriver kampanjele­der Ana Aamodt i Redd Barna.
BEGGE FOTO: REDD BARNA GODE MINNER: Barndomsmi­nner skal baere preg av trygghet, mestring og tillitt, skriver kampanjele­der Ana Aamodt i Redd Barna.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway