Varden

Spiller for 75.000 norsk amerikaner­e

Fredag inntar Tinndølan Decorah i Iowa, sammen med Torgeir Straand og Tone Jorunn Tveito. De forventer å spille for 75.000 på turen.

- Sindre Omenås ▶ sindre.omenas@varden.no

Videoen som forteller om Tinndølan, Telemark og den planlagte turneen i Midtvesten ble i løpet av en halvannen time sett av 12.000 mennesker på Facebook.

– Vi kommer til et område der det er over to millioner mennesker som er stolte etterkomme­re av norske immigrante­r. I Minneapoli­s er det for eksempel flere bunad- og rosemaling­skurs i løpet av året enn i hele Telemark, sier Per Lykke.

Han sier de forventer rundt 75.000 mennesker på konsertene.

Åtte konserter på 11 dager

Tinndølan stiller med 11 musikere og dansere på Amerikarei­sen, og vil holde 8 konserter på 11 dager.

Høydepunkt­et blir trolig konserten i det aerverdige operabygge­t Stoughton Opera House fra 1901 torsdag 27. juli.

Reisen til USA blir en flott avslutning på et spennende halvår for gruppen fra Rjukan, som har sjarmert hele Norge gjennom fredagskve­ldene på Norske Talenter på TV2 og flere andre underholdn­ingsprogra­m. I tillegg har de tatt godt for seg av utmerkelse­r under Landskappl­eiken.

– Det er en flott avslutning på dette halvåret, og vi har lagt inn flere sosiale aktivitete­r for medlemmene, selv om det er et hektisk turneprogr­am, sier Per Lykke.

Selv er han invitert med for å holde to foredrag. Ett om nasjonalpa­rker i Norge og ett om emigrasjon fra Norge til USA.

Bunadstog i 30 pluss

Det er meldt godt over 30 plussgrade­r i Midtvesten de kommende ukene, og det kan bli en utfordring for en musikk- og dansegrupp­e i bunader.

– Det er heldigvis godt med airconditi­on i lokalene, men vi har planlagt en parade der hele delegasjon­en går med bunader. Jeg håper det blir arrangert på kvelden, sier Per Lykke.

Reisen har et samlet budsjett på over 300.000 kroner.

– Vi har fått noe støtte fra fylket og kommunen, men jeg må si jeg er imponert over det lokale naeringsli­vet i Rjukan. De har gått inn med rundt 250.000 kroner for å sikre denne opplevelse­n for de dyktige danserne og musikerne i Tinndølan, og flott markedsfør­ing i USA.

 ??  ?? USA-TURNE: Tinndølan vil spille og danse for rundt 75.000 når de er på turne i USA de neste to ukene.
USA-TURNE: Tinndølan vil spille og danse for rundt 75.000 når de er på turne i USA de neste to ukene.
 ?? ARKIVOTO: HALVOR ULVENES ?? TELEMARK: Tone Jorunn Tveito er med for å sette Telemark på kartet i USA denne helgen.
ARKIVOTO: HALVOR ULVENES TELEMARK: Tone Jorunn Tveito er med for å sette Telemark på kartet i USA denne helgen.
 ?? ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES ?? SPILLER: Torgeir Straand er invitert tilbake til stevnet i Decorah. i Iowa kommende helg.
ARKIVFOTO: KNUT HEGGENES SPILLER: Torgeir Straand er invitert tilbake til stevnet i Decorah. i Iowa kommende helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway