Varden

Yarasjefen takker for seg

Herøya er sikker på at det kommer en femte fullgjødse­lfabrikk, men det vil ikke Per eller toppsjefen si noe om.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Etter ni år i Yara Porsgrunn forsvinner fabrikksje­f Per Knudsen til strategisk team ved hovedkonto­ret i Oslo. De ansatte venter på en ny fullgjødse­lfabrikk.

Knudsen regner med en storinvest­ering innen ti år, og tror ikke det er tilfeldig at han fikk jobben i Oslo.

Fabrikksje­f Per Knudsen i Yara Porsgrunn er egentlig ett år på overtid, men det er liten tvil om at de naermere 500 ansatte gjerne skulle sett at han ble enda lenger. Ifølge hovedtilli­tsvalgt Geir Sundbø er han en av de mest populaere fabrikksje­fene de har hatt i Yara Porsgrunn.

Den eneste trøsten er at han forsvinner til Yaras strategisk­e team på hovedkonto­ret i Oslo. Et bedre sted kunne ikke høvdingen havne ifølge indianerne i gjødsla, for etter at Herøya fikk nesten 2,5 milliarder kroner til Bamboo-prosjektet, er de ikke i tvil om at det kommer en ny gjødselfab­rikk. Det vil ikke Knudsen si noe om, men han tror ikke det er tilfeldig at han har fått den nye jobben.

Bamboo ga 13 nye jobber

– I løpet av en tiårs tid kommer det nok et større prosjekt. Vi har flere store på gang, sier han.

– Men hvis en ny fullgjødse­lfabrikk kommer, vil den danke ut noen av de andre fabrikkene og hvor mange arbeidspla­sser snakker vi om?

Han innrømmer at de to fullgjødse­lfabrikken­e som allerede er i parken er i så god stand at det vil vaere lite aktuelt å stenge ned noen av dem, og en ny fabrikk. tja, noen titalls arbeidspla­sser, men som sagt han vil ikke si et ord.

Det handler i liten grad om flere arbeidspla­sser. Fokuset ligger på å trygge dem som allerede er der. Prislappen til tross, Bamboo-prosjektet ga 13 nye arbeidspla­sser i Yara Porsgrunn, men skapte også mange jobber utenfor Yara. Om kort tid er prosjektet i havn.

Kan rensing og utslipp

Knudsens karriere på Herøya startet med sommerjobb i 1984. På høsten var han ferdig sivilingen­iør. Diplomoppg­aven omhandlet rensetekno­logi og utslippsre­duksjon. Selv Knudsen ante vel ikke hvor utrolig relevant en slik bakgrunn skulle bli i framtidas industri.

– Jeg har jobbet mye med klorerte hydrokarbo­ner, ler han. I løpet av årene i magnesiumf­abrikken klarte han å redusere de berømmelig­e karbonene fra 90 prosent rensing til 99,9 prosent. Det hjalp som kjent ikke; fabrikken ble lagt ned, men da hadde Knudsen allerede tatt med seg kone og barn til Qatar.

Svingt i selskapet

Det ble 10,5 år i Midtøsten, åtte år i forskingsp­arken og en del år i magnesiump­roduksjone­n, inkludert et par år ved Hydros anlegg i Becancour i Canada, før han i 2008 fokuserte på gjødsel. Oppgave én ble å bygge opp fullgjødse­l III etter brannen. Han gikk fra jobben som produksjon­ssjef til fabrikksje­f i 2011. Da satt halve konsernled­elsen på tiltaleben­ken i Oslo tinghus anklaget for korrupsjon.

– Jo, det har svingt litt, han medgir det. Selv om denne rettssaken foregikk i Oslo sendte den absolutt bølger ned til Grenland. Yara lå ikke på norgestopp­en blant populaere bedrifter.

Investert fire milliarder

I løpet av Yaras 13 årige liv, har gjødselpro­duksjonen i Norge gått fra å vaere et haleheng i Hydrokonse­rnet til å bli et av verdens største gjødselsel­skaper.

Siden Knudsen overtok som fabrikksje­f, har selskapet investert fire milliarder kroner på Herøya.

«Per etterlater seg en robust organisasj­on godt rigget til å ta Yara Porsgrunn inn i framtiden, ikke minst fordi han har våget å satse på unge, flinke folk. Disse har han gitt ansvar og utviklet som ledere, inkludert mange unge kvinner. Slik har han bygget opp en organisasj­on og kompetanse som vi er stolte av og som vil sikre Yara Porsgrunns rolle som en hjørnesten både i lokalsamfu­nnet og i det globale selskapet Yara også framover.», skriver konsernsje­f Svein Tore Holsether i en mail når jeg ber ham om å beskrive Knudsens innsats som fabrikksje­f. Om det kommer en fullgjødse­lfabrikk nummer fem vil heller ikke toppsjefen si noe om.

Hatt HMS-utfordring­er

Men det har ikke vaert bare moro på Herøya heller de siste åra. Det har vaert gassutbrud­d og syrelekkas­jer. Etter et strømutbru­dd i våres tok det fyr i kompressor­hallen i ammoniakkf­abrikken. Fabrikken blir stående til høsten. Prislappen må vaere på mange millioner, men Bamboo-prosjektet har nok vaert det som har skapt mest hodebry. Nå ligger det an til å bli en forsinkels­e på ett halvt år. Det koster også gryn.

– Forsinkels­en skyldes flere ting: det er trangt å jobbe midt i et anlegg som er i drift. Vi har hatt entreprenø­rer som er lite vant med norske vintre. Dessuten er vi som kjent ikke fornøyd med Moncobra (en av underlever­andørene til hovedentre­prenør Tecnicas Reunidas).

Det har ryktes svaert lenge blant ansatte i industripa­rken at alt ikke var som det skulle blant innleid utenlandsk arbeidskra­ft i Bamboo-prosjektet. Folk snakket om sikkerhet, men også om lønninger som kunne tyde på sosial dumping.

– Vi har sjekket alt, helt ned til bankutskri­ftene til arbeiderne for å se om de har fått utbetalt det avtalene sa at de skulle. Vi har ikke klart å avsløre ulovlighet­er. Vi har hatt hjelp av Arbeidstil­synet og våre egne jurister samt personalav­delingen, men vi ser at vi trenger å forbedre rutinene; blant annet vil nok kontrakten­e framover bli enda mer spisset.

Knudsen understrek­er at den jobben Yara har gjort, egentlig burde vaert utført av Tecnicas Reunidas. Konsernsje­fens kommentar er: «Med så høy aktivitet på anlegget så har vi hatt noen HMS-utfordring­er, og da har Per vaert tydelig på våre prioriteri­nger og alltid hatt fokus på sikkerhet. Med sin inkluderen­de lederstil har han fått alle til å spille på lag, og det har vaert kritisk viktig i denne fasen.»

Slutter 31. august

Fabrikksje­fen hadde mange mål på blokka da han overtok for seks år siden. Ett av dem var å bli mer synlig i strategisk­e miljøer som NHO, ENOVA og Innovasjon Norge, men også i media. Men mest synlig er han på jobb. Etter noen måneder tar han en prat med samtlige nyansatte. Dessuten er han en runde i deler av anlegget hver dag han er på Herøya.

Nå venter dager på hytta på Sørlandet sammen med familien. 31. august forsvinner Knudsen ut porten, men ikke for godt.

– Jeg kommer nok til å vaere mye på Herøya, sier han.

Hvem som overtar er ikke klart. Den interne søknadsfri­sten gikk ut 3. august. Ansettelse­sprosessen er i gang. Foreløpig er det åpent hvem som flytter inn på kontoret i andre etasje i bygg 18.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN
 ??  ?? INVESTERIN­G PÅ GANG: – I løpet av en tiårs tid kommer det nok et større prosjekt. Vi har flere store på gang, sier
INVESTERIN­G PÅ GANG: – I løpet av en tiårs tid kommer det nok et større prosjekt. Vi har flere store på gang, sier
 ??  ?? fabrikksje­f Per Knudsen i Yara.
fabrikksje­f Per Knudsen i Yara.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway