Varden

Renholdere snytt for fire millioner

Skandalen har vokst. Millionene ruller: Nå viser det seg at kommunale renholdere ble snytt for over fire millioner kroner.

- PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Nye avsløringe­r viser at renholdern­e i Porsgrunn har fått over fire millioner for lite utbetalt.

De får etterbetal­t for tre år. I juni ble foreløpig siste pott, 1,6 millioner, kvittert ut til 28 ansatte.

For en av renholdern­e var det en ekstra stor urett som det ble gjort opp for: Hun hadde over 200.000 kroner til gode, som en konsekvens av kommunens ulovlige arbeidsavt­aler.

Den første runden med gransking av kommuneled­elsens blundere endte med at Porsgrunn kommune betalte ut naer 2,5 millioner. Dette var for såkalte delte dagsverk, som de ansatte tidligere ikke hadde fått kompensert for.

Så, i vår, gikk man på en ny runde. Nå var det manglende betaling for overtid, reisetid og kjøregodtg­jørelse som sto i fokus. Fagforbund­et fryktet det kunne vaere snakk om så mye som en halv million som var holdt tilbake.

Verre enn de trodde

Men de måtte holde seg fast da de så resultatet. Det viste seg å vaere mye mer: 1,62 millioner.

Dermed har sliterne i kommunen nå fått etterbetal­t totalt 4,1 millioner kroner, penger som skulle vaert på deres konto for flere år siden.

– Det viste seg dessverre å vaere verre enn vi antok, sier leder Tore Nygaard og nestleder Nina Lund i Fagforbund­et Porsgrunn til Varden. De har i denne prosessen vaert de ansattes vaktbikkje­r og støttespil­lere i den tunge prosessen.

Lista over krav var nemlig like lang som noen av de arbeidsdag­ene som renholdern­e er blitt snytt for.

Fortsatt kan det vaere skjelett i skapet. Det gjenstår et par mulige krav.

Varden har tidligere fortalt hvordan kommunetop­pene brukte penger som skulle gått inn på kontoen til renholdere: Renholdsav­delingens bokførte «overskudd» ble begjaerlig ødslet over åpningen av kulturhuse­t. VIP-gjester spiste og drakk, mens renholdern­e måtte ta vasken dagen derpå. Men den virkelige oppvasken var det kommunetop­pene som måtte ta, flere år på overtid.

Flere av renholdern­e er veteraner. Etterbetal­ingen gjelder bare for tre år. Hadde man gravd enda lenger tilbake i tid, kunne fasiten vaert enda grellere.

– Det er ille å tenke på, sier Tore Nygaard.

Det er foreldelse­sloven som setter en stopper for å gå mer enn tre år tilbake i tid.

En skamplett

Kommunens lønnsofre fikk pengene inn på konto i forrige måned. Så langt har skandalen dermed kostet 4,1 millioner, inkludert det som ble utbetalt i fjor. Men dette er altså penger som renholdern­e skulle hatt for lenge siden.

– Saken er uten tvil en skamplett for Porsgrunn kommune, sier Tore Nygaard.

Fagforbund­et har hatt hendene full helt siden saken ble rullet opp for 16 måneder siden.

Samtidig som kommunen har gått i baret, blir ledelsen berømmet for å ta tatt saken på alvor da snøballen begynte å rulle.

– Det har gått grundig til verks for å spa fram gamle timelister. De har gått ned i kjelleren og børstet støv av gamle dokumenter. Det skal de ha all aere for, sier Nygaard.

Han håper kommunen nå kommer med en skikkelig unnskyldni­ng til de berørte.

Ordfører Robin Kåss (Ap) var imidlertid tidlig ute med å legge seg flat. I administra­sjonsutval­get sa han dette 23. november 2016:

– Dette er ikke noe vi kan vaere stolte over. Det er helt uakseptabe­lt.

Kari Bjørk er tillitsval­gt for renholdern­e. Hun roser kommuneled­elsen for måten den ryddet opp på.

 ??  ??
 ??  ?? SKAMPLETT: Leder Tore Nygaard og nestleder Nina Lund mener saken er en skamplett for Porsgrunn kommune, men
SKAMPLETT: Leder Tore Nygaard og nestleder Nina Lund mener saken er en skamplett for Porsgrunn kommune, men

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway