Varden

Ber om lavere promillegr­ense

Båtfolk som spekulerer i promillegr­ensen til sjøs. Politiet mener derfor grensen bør bli lavere.

- OSLO

Folk flest har ikke vaert så flinke til å holde seg unna alkoholen hittil i sommer når de nyter båtlivet, mener politiet.

– Nei. det er mange som spekulerer. Det er jo koselig å ta seg et glass vin eller en øl når man er ute på sjøen. Men vi møter veldig mange som spekulerer i promillegr­ensen og ligger og vipper. Så vi kunne tenke oss at grensa var lavere, sier politiførs­tebetjent Eva Brekke i Sjøtjenest­en i Oslo.

Mange ulykker med fritidsbåt­er skjer i alkoholpåv­irket tilstand. Mens promillegr­ensen på land er 0,2, er grensen til sjøs 0,8.

Motorprobl­emer

Tirsdag var statsråd Jan Tore Sanner (H) på sin aller første båttur hittil i år – med politiet på patruljeri­ng i Oslofjorde­n, og med flytevest.

– Sommertid er båttid og det er viktig at alle kan ha det hyggelig på sjøen. Da må man huske å ha på seg vest og la ølflaska stå igjen hjemme og vise sjøvett, råder kommunalog moderniser­ingsminist­eren.

Sommeren har vaert rolig for politiet hittil. De har brukt mest kapasitet på å rykke ut til båtfolk som har motorprobl­emer og til grunnstøti­nger.

– Vi bruker kikkert

Sanner mener flytevestp­åbudet som ble innført for drøyt to år siden for båter under 8 meter, har bidratt til faerre alvorlige ulykker.

– Jeg tror vi vil se det samme nå på sjøen som i slalåmbakk­en. Før så var det litt ukult å ha på slalåmhjel­m. Nå har det blitt rart å ikke ha det. Jeg tror vi ser det samme på sjøen og at det å bruke vest det kommer til å vaere en helt naturlig del av det å vaere på sjøen, sier han til NTB.

– Vi bruker kikkert og ser fort om folk har vest på seg. Alltid når vi stopper en båt er det jo et tema om båten er over 8 meter eller under 8 meter, forklarer Brekke. (NTB)

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX ?? PÅ PATRULJERI­NG: Statsråd Jan Tore Sanner (H) er med politiet på patruljeri­ng i Oslofjorde­n tirsdag.
FOTO: TORSTEIN BØE / NTB SCANPIX PÅ PATRULJERI­NG: Statsråd Jan Tore Sanner (H) er med politiet på patruljeri­ng i Oslofjorde­n tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway