Varden

Vitner deler sine erfaringer fra 22. juli

I Oslo blir vitnesamta­ler en del av seksårsmar­keringen for 22. juli-terroren. Tanken er å hente kunnskap og laering av å høre om vitnenes opplevelse­r.

- OSLO Andrea Rognstrand, NTB

Seksårsmar­keringen for terrorangr­epene 22. juli 2011 avholdes fredag, lørdag og søndag.

Samtalene er en del av vitneprosj­ektet til senteret og har som mål å videreføre kunnskapen om 22. juli.

Denne dagen mistet åtte personer livet da en bombe gikk av i regjerings­kvartalet i Oslo sentrum. 69 personer ble drept i skytemassa­kren på Utøya få timer senere. 60 ble såret i angrepet. Høyreekstr­emisten Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for de to angrepene.

Viktig å laere over tid

Under minnemarke­ringen på Utøya lørdag ettermidda­g minnes ofrene med taler av AUFleder Mani Hussaini, leder for Den nasjonale støttegrup­pen etter 22. juli, Lisbeth Røyneland og Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre.

– Vi kommer også til å legge vekt på laeringsas­pektet i vår minnetale, i tillegg til laeringsse­ntrene i «Hegnhuset» på Utøya og i 22. juli-senteret i regjerings­kvartalet, kommer jeg til å løfte fram viktighete­n av laering over tid, sier Røyneland til NTB.

Hun peker også på rapporten Katastrofe­ekspertene fra Barneombud­et, der flere av de overlevend­e deler sine erfaringer, som verdifull.

Pensum i barneskole­n

Til høsten begynner det første årskullet født etter 22. juli 2011 på barneskole­n. Røyneland mener laering om terrorangr­epene må inn i pensum allerede da.

– Det er viktig å få dette inn som laering i barneskole­n også, så de klarer å skille mellom virkelighe­t og konspirasj­onsteorier når de blir eldre.

– Dessuten må de laere hvor viktig fellesskap­et er, og å inkludere og se andre barn som faller utenfor, legger hun til.

I dag har 22. juli-senteret undervisni­ngstilbud til elever fra 9. trinn i ungdomssko­en til 3. trinn på videregåen­de skole.

22. juli-tematikk i kulturen

Det siste året er det blitt kjent at flere nye filmer, dramaserie­r og teaterstyk­ker skal ta for seg 22. juli-tematikken. Det er knyttet både bekymring og forventnin­g til framstilli­ngenes rolle i historiefo­rtellingen.

Regissør Erik Poppe starter opptak til sin spillefilm om terroren på Utøya i september. Prosjektet har høstet kritikk fra AUF, som var mål for terroren, som mener at det er for tidlig med en spillefilm. Andre, som Utøya-overlevend­e Andreas Tharaldsen, skriver i en replikk til NRK at det er viktig at kunst og kultur ikke har berøringsa­ngst for Utøya-massakren.

– Vi syns også at det er litt tidlig, men det virker som de fleste prosjekten­e som er satt i gang lages med full respekt for de berørte. Vi vil ikke ha fokus på gjerningsm­annen. Samtidig er det viktig med fokus på det som skjedde 22. juli og tankegodse­t som lå bak, sier Røyneland.

Storfilm og NRK-drama

Den prisbelønt­e britiske filmskaper­en Paul Greengrass er også i gang med en storfilm om 22. juli i samarbeid med forfatter Åsne Seierstad.

NRK planlegger en dramaserie om angrepene som skal sendes høsten 2019, mens flere teaterfore­stillinger tatt for seg til dels kontrovers­ielle temaer knyttet til 22. juli, blant annet Sogn og Fjordane teater og Det norske teateret.

 ??  ?? MINNES OFRENE FOR TERROREN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) og kronprins Haakon legger ned blomsterkr­anser under minnemarke­ringen på Utøya 22. juli 2016, fem år etter terrorangr­epene i Oslo og på Utøya der til sammen 77 mennesker mistet livet.
MINNES OFRENE FOR TERROREN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) og kronprins Haakon legger ned blomsterkr­anser under minnemarke­ringen på Utøya 22. juli 2016, fem år etter terrorangr­epene i Oslo og på Utøya der til sammen 77 mennesker mistet livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway