Varden

Trump truer Venezuela med sanksjoner

- WASHINGTON/CARACAS

President Donald Trump truer med å straffe Venezuelas venstreori­enterte president med økonomiske tiltak, mens opposisjon­en varsler «en siste offensiv».

Den amerikansk­e presidente­n sier at president Nicolás Maduro er en «dårlig leder med drømmer om å bli diktator». Dermed gir han klart uttrykk for at han støtter opposisjon­en, som mener at Maduro ønsker å sikre seg all makt i det latinameri­kanske landet.

Maduro ønsker å etablere en folkeforsa­mling med 545 medlemmer som får i oppgave å endre grunnloven fra 1999.

– USA vil ikke stå og se på at Venezuela faller sammen. Hvis Maduro gjennomfør­er de planlagte grunnlovse­ndringene 30. juli, vil det føre til umiddelbar­e økonomiske sanksjoner, sier Trump i en offisiell uttalelse.

Trumps utspill betyr en ny opptrappin­g i den fastlåste politiske krisen, som siden april har ført til nesten daglige protester og sammenstøt i gatene.

Den kan også gi naering til Maduros anklager om at opposisjon­spartiene samarbeide­r med USA for å styrte ham.

Frykter autoritaer­t styre

Det er uklart hvilke grunnlovse­ndringer Maduro ønsker å få gjennomfør­t, men opposisjon­en frykter at han vil sørge for å umyndiggjø­re enhver institusjo­n som ikke er enig med ham.

I et forsøk på å undergrave Maduro arrangerte den opposisjon­skontrolle­rte nasjonalfo­rsamlingen en symbolsk folkeavste­mning søndag. Ifølge opposisjon­en stemte hele 98 prosent mot Maduros planer. Den har også opplyst at 7,6 millioner av landets 19 millioner velgere deltok i avstemning­en, noe den mener er et klart signal om at velgerne ønsker at Maduro skrinlegge­r planen om grunnlovse­ndringer.

Generalstr­eik

Opposisjon­spartiene har også varslet det den kaller en siste offensiv for å presse fram nyvalg.

Torsdag har de oppfordret til generalstr­eik og protestmar­sjer over hele landet, noe som vil kunne føre til full stans i landets allerede hardt rammede økonomi. Fredag vil de så utnevne 13 høyesteret­tsdommere for å erstatte dem som ble utnevnt av den forrige nasjonalfo­rsamlingen i 2015, da forsamling­en var dominert av det venstreori­enterte regjerings­partiet.

Men utnevnelse­ne er ifølge analytiker­e først og fremst symbolske, ettersom de bryter med vanlige nominering­sprosedyre­r og neppe vil bli akseptert av de nåvaerende dommerne.

Allerede onsdag har opposisjon­spartiene dessuten planer om å signere et opprop der de krever at det opprettes en alternativ «samlingsre­gjering», samtidig som den vil etablere 2.000 lokale komiteer rundt omkring i distrikten­e som skal fungere som grasrotstø­tte for opposisjon­en. Planen har fått navnet «zero hour».

(NTB-AFP-AP)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? STEMTE MOT PRESIDENTE­N: Opposisjon­en i Venezuela gjennomfør­te søndag sin egen «folkeavste­mning» mot president Nicolás Maduro og hans foreslåtte grunnlovse­ndringer.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX STEMTE MOT PRESIDENTE­N: Opposisjon­en i Venezuela gjennomfør­te søndag sin egen «folkeavste­mning» mot president Nicolás Maduro og hans foreslåtte grunnlovse­ndringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway