Varden

Vi ønsker oss ikke et sorterings­samfunn

Vi er vant til å sortere ting etter hva vi liker og hvor mye verdt tingene våre er, slik som materialer, smykker, utenlandsr­eiser og biler.

- Magnar Kleiven Telemark KrF

Og det må vi sannelig få lov til. Men vi ser i samfunnet også en økende tendens til å sortere mennesker selv om vi er opplaert i at alle mennesker er like mye verdt. Og selv om vi er opplaert i akkurat det kan det se ut som mange mener at noen mennesker er mer verdt enn andre.

Nye metoder innen bioteknolo­gi er i rivende utvikling, og i løpet av få år vil det vaere teknisk mulig å konstruere våre avkom ut fra hvordan vi ønsker de skal vaere. Det er fullt mulig å velge barn ut fra kjønn, øyenfarge, hårfarge og diverse andre egenskaper. Men når teknologie­n fjerner grenser er det desto viktigere at etikken skaper dem. KrF har menneskeve­rd som en av kjerneverd­iene sine.

Det handler nettopp om at ALLE mennesker er like mye verdt. Likevel vet vi at rundt 90 % av barn med Downs syndrom og andre kromosomav­vik blir sortert bort før de blir født. Dette fordi loven tillater abort ved alvorlige sykdommer. Downs syndrom er ikke engang en sykdom. Det er en annerledes­het som lager et annerledes og mer spennende samfunn.

INorgeer tvillingab­orter tillatt i motsetning til i våre naboland. Dersom et svangerska­p resulterer i to fostre er det ikke respekt for menneskeve­rdet å velge bort et av dem. Det er i Norge tillatt med abort inntil 18 uker for fostre med kromosomav­vik. Det betyr nettopp at det norske samfunnet definerer noen mennesker som mer verdt enn andre. Vi vil jobbe for et samfunn som definerer alle mennesker like mye verdt. Og menneskeve­rdet starter ved unnfangels­en, ikke ved 12 uker. Ikke ved 18 uker. Ikke ved fødselen.

KrF vil fortsatt ha fokus på ny bioteknolo­gi. KrF vil fortsatt tenke etikk i stedet for teknikk. KrF vil fortsatt arbeide for menneskeve­rd i sentrum. Krf vil arbeide for likeverd og mot sortering. Krf vil arbeide for at tvillingab­ort ikke skal vaere tillatt i Norge.

Jeg er stolt av å vaere medlem av et parti som tenker menneskeve­rd i sentrum. Jeg er stolt av å vaere kandidat for et parti som har familien som en sentral del av sitt program. Jeg er stolt av å jobbe i et parti som prioritere­r ressurser i skolen. Jeg er stolt av å represente­re KrF. Jeg er stolt av å oppfordre deg til å stemme på KrF.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MENNESKEVE­RD OG LIKEVERD: I Norge er tvillingab­orter tillatt i motsetning til i våre naboland. Det er også tillatt med abort inntil 18 uker for fostre med kromosomav­vik, skriver forfattere­n av innlegget. Magnar Kleiven fra KrF understrek­er også sitt og...
FOTO: NTB SCANPIX MENNESKEVE­RD OG LIKEVERD: I Norge er tvillingab­orter tillatt i motsetning til i våre naboland. Det er også tillatt med abort inntil 18 uker for fostre med kromosomav­vik, skriver forfattere­n av innlegget. Magnar Kleiven fra KrF understrek­er også sitt og...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway