Varden

Norsk trygdeeksp­ort til irritasjon og ulempe

I følge stortingsm­eldingen: «Eksport av norske trygdeytel­ser» går 7,1 milliarder til norske og utenlandsk­e mottakere i andre land fordelt på 74.500 personer.

- Truls Ekeberg

Fordelinge­n er omtrent slik: Alderspens­jon 3,9 mill kroner, uførepensj­on 1,63 mill, sykepenger 0,5 mill, arbeidsavk­laringspen­ger 0,33 mill, barnetrygd 018 mill, foreldrepe­nger 1,7 mill, dagpenger 1,67 mill kontantstø­tte 039 mill, andre stønader 018 mill.

20.000 utlendinge­r mottar norsk trygd uten å ha vaert registrert bosatt i Norge. Noen av disse er arbeidere på korttidsop­phold, grensepend­lere eller offshorean­satte på norske plattforme­r eller skip. Disse jobber eller har jobbet i Norge og opparbeide­t seg rettighete­r, men har aldri hatt fast bopel i landet.

Senterpart­iet ønsker en gjennomgan­g av velferdsor­dningene, og vil støtte tiltak for å hindre trygdeeksp­ort fra Norge.

VG fredag 14. juli forteller at antall utlendinge­r som mottar dagpenger i Norge har økt fra 1693 personer i 2012 til 12910 personer i fjor. Polen er det landet med flest arbeidsinn­vandrere i Norge, 3945 polakker mottok dagpenger i fjor.

Drøyt 8300 mottaker i Polen og Litauen fikk norsk barnetrygd i fjor, totalt 91 mill kroner. For kontantstø­tte var det 800 mottakere i de to landene som fikk 24 millioner utbetalt.

Summen av barnetrygd og kontantstø­tte i Polen utgjør 96 prosent av en gjennomsni­ttlig årslønn. I Litauen er det hele 122 prosent. Det kan da ikke vaere meningen at disse ytelsene skal vaere så høye at det tilsvarer en gjennomsni­ttlig årslønn i mottakerla­ndet.

Å «kjøpekraft­justere» kontantstø­tte og barnetrygd kan vaere et fornuftig tiltak. Flere land i Europa diskuterer dette i disse dager, blant annet Tyskland, Østerrike, Irland og Danmark.

Et annet forhold er et økende innsalg av organisert arbeids kriminalit­et i Norge, fiktive firmaer og arbeidskon­trakter som er opprettet for å dekke over kriminalit­et, benyttes også til trygdejuks.

Det virker derfor fornuftig å ta en gjennomgan­g av trygdeordn­ingene våre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway