Varden

Dagen vi aldri vil glemme

-

En fredag ettermidda­g midt i juli 2011 ble Norge på mer brutalt vis enn på flere tiår revet ut av sitt fredelige feriemodus. En enorm bombe gikk av utenfor regjerings­kvartalet midt i Oslo sentrum, og ikke lenge etter oppsøkte mannen som hadde utløst den AUFs sommerleir på Utøya hvor han gikk amok med skytevåpen.

Sannsynlig­vis husker alle hvor de var den dagen, enten de var på jobb, fikk feriehygge­n avbrutt av de uhyggelige nyhetene, eller de ble fanget foran TV-en hvor både NRK, TV2 og andre kanaler ryddet hele programmet resten av dagen og sendte uavbrutt nyheter om terroraksj­onene.

På dagen seks år etter er likevel kanskje det sterkeste minnet den enorme mobiliseri­ngen av nasjonalt samhold som kom i kjølvannet av terrorhand­lingene. Fakkeltoge­t, som samlet opp mot 50.000 mennesker gatene i Skien den påfølgende mandagen, vitnet mer enn noe annet om hvor viktig det var for mange å vise sin støtte til ofrene.

To ungdommer fra Telemark ble drept og flere alvorlige skadet av terroriste­n. De drepte har fått sine minnesmerk­er i hjemkommun­ene.

I Telemark har vi fått ro til å få terroren på avstand, selv om terroriste­n selv sitter bak lås og slå her, fordi vi har en virksomhet med spisskompe­tanse på å ta seg av tungt kriminelle personer. Men på seksårsdag­en går den nasjonale diskusjone­n om minnesmerk­er både i Oslo og på eller ved Utøya, fortsatt for fullt. Det er nå på tide å komme i mål med de avgjørelse­ne.

 ??  ?? Kommentato­r
Kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway