Varden

Trendy med lite

Til tross for at stadig flere foretrekke­r høy standard, har ikke de enkle hyttene gått helt av moten. 60 hytter i Telemark er til salgs for under en million kroner.

- Fortsetter på de neste sidene

Vi ser at det enkle appellerer til flere, spesielt om det ligger litt for seg selv, sier Sindre Tjønn, eiendomsme­gler i Aktiv Tinn Vinje. – I fjor lå den rimeligste hytta vi solgte på 460.000 kroner, mens den dyreste kostet rundt seks millioner. Det er en god blanding av luksus og det helt enkle.

– Småbruk er populaert, uansett stand, det merker vi. Men det er nesten ikke til å få tak i, verken i Drangedal eller Kragerø hvor vi holder til, sier Kent Andersen, daglig leder i Privatmegl­eren Kragerø.

Nostalgisk modernisme

Den norske hyttekultu­ren er unik i verden. Ifølge SSB har vi rundt 450.000 hytter og bygninger som benyttes som fritidsbol­iger i Norge. Rett over halvparten av dem ligger i innlandet eller på fjellet.

Noen kilometer inn på en gammel skogsvei i Fyresdal ligger det et småbruk. I mange år beitet det sauer på enga nedenfor det vesle huset, og det var yrende liv innenfor veggene. Fram til Svein-Gunnar Bråtner kjøpte eiendommen for et halvt år siden hadde småbruket fra 1890 stått forlatt i flere år.

– Nå har jeg pusset opp, uten å ta de store tingene. Det er fortsatt brønn og sommervann, forteller han.

Svein-Gunnar Bråtner har i over 30 år kjøpt, pusset opp og solgt hytter. Eiendommen i Fyresdal kjøpte han for 500.000 kroner.

Inne i hovedhuset henger det gamle redskaper på veggen og på gulvet ligger det hjemmevevd­e ryer. Det lukter peis og stearinlys­ene er tent.

– Jeg brenner for å bevare kulturarve­n og det gamle. Kjører jeg fra Bø til Notodden ser jeg mange hytter som hadde trengt litt kjaerlighe­t. Det samme gjelder Hovin og Hjartdal. Jeg synes det er trist, sier Bråtner.

Inne på kjøkkenet står den gamle hvite utslagsvas­ken og kjøkkeninn­redningen er et par generasjon­er gammel.

– Hylla her henger skakt, det er ikke så nøye.

Norsk hyttekultu­r

Bråtner minnes godt hytteturen­e han hadde sammen med sine foreldre.

– Det var lek og moro, spill og peiskos. iPad var et fremmedord og det eneste vi gjorde på kveldene var å spille kort eller yatzy. Nå er alt så organisert. Folk vil gjerne ha hytte naer store alpinanleg­g eller hyttelands­byer. Det er vel og bra det, men de glemmer det de forrige generasjon­ene bygde opp. Jeg tror barn og unge får en større mulighet til å laere og klare seg selv i det enkle hyttelivet, og med det skape et behov eller en trend blant den yngre generasjon­en som sikkert har et forhold til dette fra de selv var små. Ikke bare kan man få en rekke hytter eller småbruk for en billig penge, men dette er jo også med på å videreføre arven og aktivitete­r på alle hytter i bygder og grender. Det er jo igjen bra for den enkelte kommune.

I dag ligger det 330 fritidseie­ndommer ute for salg i Telemark. 60 av dem er priset til under en million kroner, mens 270 ligger over million. 53 hytter koster mer enn fire millioner, mens 29 har en prisantydn­ing over fem millioner. Øverst på prisstatis­tikken ligger det fem hytter til over ti millioner kroner.

– Snittprise­n for det vi selger av fritidseie­ndommer ligger på rundt 4,5 million kroner, sier eiendomsme­gler Andersen i Kragerø.

Nå er fritidseie­ndommen i Fyresdal priset til rett under en million kroner. Til tross for at annonsen har hatt over 12.000 treff på Finn.no, har det bare vaert to-tre seriøse henvendels­er til Bråtner.

 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? NATUR: Denne låven er en del av fjellgårde­n som ligger ute for salg i Fyresdal.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N NATUR: Denne låven er en del av fjellgårde­n som ligger ute for salg i Fyresdal.
 ??  ?? NOSTALGI: Denne fjellgårde­n sto forlatt i mange år før Svein-Gunnar Bråtner kjøpte den i vinter.
NOSTALGI: Denne fjellgårde­n sto forlatt i mange år før Svein-Gunnar Bråtner kjøpte den i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway