Varden

Svaert dramatisk jords kjelv-natt

Trond og Annika Herrefoss ferierer på Kos sammen med sønnen (6). De fikk en dramatisk natt som følge av jordskjelv­et.

- KOS/SKIEN Nils Skumsvoll og NTB ▶ ▶ nils.skumsvoll@varden.no

– Det føltes som om tre voksne mannfolk sto og ristet i senga vår. Det er enorme krefter, sier Trond Herrefoss, som sammen med familien og tusenvis av andre turister sov på stranda etter jordskjelv­et sent torsdag kveld.

Løp mot mot senga

Et skjelv med styrke på 6,7 ble registrert utenfor den tyrkiske byen Bodrum klokken 22.31 lokal tid, ifølge det amerikansk­e jordskjelv­senteret USGS. Greske myndighete­r bekrefter at to personer er døde og at over 100 er skadd.

Øya Kos, der mange nordmen ferierer akkurat nå, er hardt rammet. Da det begynte å riste rundt klokka 01.30 handlet familiefar­en på instinkt.

– Jeg løp bort til sengen der sønnen min sov, og lå inntil han mens skjelvet pågikk. Da det ga seg løp vi hele familien ut på stranden for å komme oss vekk fra bygningene, sier han til Varden fredag morgen.

Passet på hverandre

På stranden var de ikke alene. Det enorme hotellet har flere hundre rom, og tusenvis av gjester.

– Vi har ikke fått mye informasjo­n, men slo oss sammen med en familie fra Åfoss. Vi har passet på hverandre gjennom natten. Det gjorde godt, sier Herrefoss til Varden. Han forteller om fortvilte mennesker og ødelagte hus.

– Det står voksne menesker og gråter høylytt i telefonen. Det er ganske sterkt, ikke minst for barna som er her.

Store ødeleggels­er

En halv meter høy tsunamibøl­ge skylte innover land både i Bodrum og på Kos. Bilder viser oversvømte veier og restaurant­er som ligger i strandlinj­ene.

Mer enn 20 etterskjel­v er blitt registrert. Tyrkiske byer naer episentere­t bekrefter ødelagte vannlednin­ger, strømledni­nger og gasslekkas­jer, melder NTB.

Kjente etterskjel­v

Porsgrunns­mannen Bjarne Naerum er også på den greske ferieøya. Han var på flyplassen på hjemvei til Norge, da Varden snakket med ham fredag.

– Flere av de norske på flyplassen forteller om ødelagte hoteller. Og vi har kjent flere etterskjel­v, sier han.

Rine Grinilia fra Skien og moren Randi ferierer også på Kos.

– Vi våknet av at hele hotellet ristet. Da løp alle ut. Vi fått beskjed fra reisebryåe­t om å holde oss unna stranda. Ellers vet vi lite, sa hun til Varden fredag. Gjestene satt samlet utenfor hotellet hele natten.

– De fleste ønsker bare å komme seg hjem. Egentlig skulle vi vaere her en uke til, men nå vil vi helst til Skien, sier Grinilia.

Nordmenn i området oppfordres til å ta direkte kontakt med sine pårørende hjemme.

Det var en svensk og en tyrkisk turist som omkom i jordskjelv­et, melder greske myndighete­r.

 ??  ?? STORE ØDELEGGELS­ER: En halv meter høy tsunamibøl­ge skylte inn over land på øya Kos i Hellas sent torsdag kveld og forårsaket store ødeleggels­er. To er bekreftet omkommet.
STORE ØDELEGGELS­ER: En halv meter høy tsunamibøl­ge skylte inn over land på øya Kos i Hellas sent torsdag kveld og forårsaket store ødeleggels­er. To er bekreftet omkommet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway