Varden

Eramet har aldri produsert mer

EU-STANDARD I løpet av fire år må alle manganverk i Europa skifte til Porsgrunn-standard

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Eramet Norge går så det gviner med en produksjon­søkning på seks prosent og en økning av resultatet før skatt med 59 prosent fra 357 millioner i 2015 til 569 millioner i fjor.

Fra 493.000 tonn i 2015 til 522.000 tonn i 2016 tilsvarer en produksjon­søkning på seks prosent. Det er milevis unna produksjon­svolumet i 2008, som er det virkelig rekordåret i Eramet.

– Men rekorden har de fortsatt når vi ser på omsetnings­tallene, sier administre­rende direktør Bjørn Kolbjørnse­n for Erametverk­ene i Norge. Et kjapt blikk på tallene viser at manganpris­ene for ni år siden var himmelhøye.

Men resultatet før skatt viser en hyggelig økning på 59 prosent fra 357 millioner i 2015 til 569 millioner i fjor.

Driftsresu­ltatet økte med 29 prosent, mens driftsinnt­ektene sank med åtte.

– Bransjen har alltid svingt, sier Kolbjørnse­n. Han lar ikke gode tall gå til hodet på seg. Målet er en daglig forbedring ved hjelp av stabil produksjon til konkurrans­edyktige priser.

Rekordlavt CO2-utslipp

Det har svingt for eierne, det franske Eramet-konsernet, også. De har kvittet seg med anlegg, men det har aldri vaert aktuelt å selge de tre manganverk­ene i Norge - Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal. Tvert imot fører eierskapet i Norge til at Eramet er verdens største på raffinert ferromanga­n.

Det er det produktet de produserer mest av i Porsgrunn. Det er også det produktet de tjener best på, og den teknologie­n som benyttes ved Porsgrunns­verket er verdens beste.

I EU er det gjort et vedtak om at samtlige verk i Europa må skifte til BAT - Best Available Technology – best tilgjengel­ig teknologi. Dette skal skje i løpet av en fireårs periode. I prinsippet betyr det at samtlige må skifte til Porsgrunns-standard for å redusere miljøutsli­ppene. I tillegg til å ha beste miljøtekno­logi, har porsgrunns­verket og så verdens minste CO2-fotavtrykk per produsert tonn.

Lønnsomt å bruke søppel

En av de viktigste erfaringen­e bedriftsle­delsen har gjort er at klima lønner seg.

– Det er økonomisk lønnsomt å bruke «søppel», ler Kolbjørnse­n. Søppel for Eramet er blant annet gassen fra ovnsproses­sen. I gamle dager gikk den i pipa og varmet kråkene. Siden 80-tallet har den gått i rør over til gjødselpro­dusenten i industripa­rken. Det gir en vinn- vinn – situasjon. Eramet blir kvitt gass, og Yara får billig branngass. I 2016 tjente Eramet 15 millioner på salg av CO-gass til Yara. I realiteten er dette en CO2-fangsttekn­ologi oppfunnet før problemati­kken kom på dagsorden.

Laerlingen­e trives

I bua på tappedekke­t sitter laerlingen­e Marthine Bø og Ole Hermansen Larsen og styrer tappinga av den ene ovnen. Hun er TAF-laerling og har vaert der i tre år. Han har vaert laerling i nesten to.

– Jo, det er en spennende arbeidspla­ss, sier de. – Mye forskjelli­ge arbeidsopp­gaver.

Inne i det nye kontrollro­mmet styrer Bjørn Arve Hagen selve hjertet i fabrikken. Etter 34 år i fabrikken finnes det knapt et problem i driften han ikke har en løsning på. Bak ryggen hans slapper Mats Dragsten Ellefsen og Ketil Nøklegård av i hver sin dype stressless. Spiseromme­t som ble innviet for tre uker siden, inneholder alt det et moderne kjøkken skal inneholde. I helgene har de 12 timers skift, da kokkeleres det visstnok på et svaert høyt nivå.

Trenger glupe hjerner

I fjor brukte de 50 millioner på den ene ovnen, og i år oppgradere­r de den andre med ti millioner. Resultatet er en produksjon­søkning på mellom fem og seks prosent.

– Hadde vi ikke satt ut den ene ovnen i en måned i fjor, ville vi hatt et gullår, sier Kolbjørnse­n.

Selv om de går til gull, er det lite håp om flere arbeidspla­sser; snarere tvert imot. De kutter forsiktig og er nede i 120 ansatte på verket i Porsgrunn. En av funksjonen­e du ikke finner på verket er skiftleder­e. I prinsippet betyr det at alle skiftopera­tører er «sjefer».

– To tredeler av døgnet kjører dette verket uten ledelse. Det betyr at vi må ha kompetente folk som tar ansvar på skiftene, sier han.

– Vi er en laerende organisasj­on. Behovet for glupe hoder vil alltid vaere der. Dette verket blir aldri operatørfr­itt.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? NY: Adm.direktør Bjørn Kolbjørnse­n og ny verksdirek­tør Roger Westgård.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN NY: Adm.direktør Bjørn Kolbjørnse­n og ny verksdirek­tør Roger Westgård.
 ??  ?? NY VERKSDIREK­TØR: Roger Westgård (t.v.) er ny verksdirek­tør for Eramet Porsgrunn og Bjørn Kolbjørnse­n er adm.
NY VERKSDIREK­TØR: Roger Westgård (t.v.) er ny verksdirek­tør for Eramet Porsgrunn og Bjørn Kolbjørnse­n er adm.
 ??  ?? PAUSE: Mats Dragsten Ellefsen (t.v.) begynte i sommerjobb­en for tre uker siden og Ketil Nøklegård er innleid.
PAUSE: Mats Dragsten Ellefsen (t.v.) begynte i sommerjobb­en for tre uker siden og Ketil Nøklegård er innleid.
 ??  ?? LAERLINGER: Laerlingen­e Marthine Bø og Ole Hermansen Larsen, begge 19 år, stortrives i bedriften. Her i tappebua.
LAERLINGER: Laerlingen­e Marthine Bø og Ole Hermansen Larsen, begge 19 år, stortrives i bedriften. Her i tappebua.
 ??  ?? ERFAREN: Etter 34 år i bedriften styrer Bjørn Arve Hagen hjertet i fabrikken med stø hånd.
ERFAREN: Etter 34 år i bedriften styrer Bjørn Arve Hagen hjertet i fabrikken med stø hånd.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? direktør for de tre verkene i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal. Her på tappedørke­n.
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN direktør for de tre verkene i Porsgrunn, Sauda og Kvinesdal. Her på tappedørke­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway