Varden

Syriske flyktningb­arn drømmer

Nagham drømmer om å bli lege, men den drømmen går trolig aldri i oppfyllels­e for den åtte år gamle syriske flyktningj­enta.

- QLEIAAT AKKAR

Vi finner henne i utkanten av et jorde utenfor Qleiaat Akkar nord i Libanon. Nagham er en av Syrias over 11 millioner flyktninge­r, og hun har levd nesten hele livet i et skur av sammenrask­et bølgeblikk, papp og plast.

Da hun var to år gammel, rykket IS-opprørere inn i landsbyen Turkman Bareh nord i Aleppo-provinsen og drev foreldrene og den da to år gamle jenta på flukt.

Nå er Nagham en av minst 2,4 millioner syriske barn som lever på flukt utenfor hjemlandet­s grenser.

Hver tredje i Libanon

Nesten hver tredje person som har flyktet fra Syria, befinner seg nå i Libanon, et lite land knapt større enn Rogaland, der det ikke fins en eneste offisiell flyktningl­eir.

I løpet av få år har Libanons befolkning vokst med naermere 40 prosent, og kun et fåtall av de syriske flyktninge­ne har fått skikkelig tak over hodet, landets skole- og helsevesen er overveldet.

Barn som Nagham omtales stadig oftere som Syrias tapte generasjon, som går glipp av årevis med skolegang og som kanskje aldri kan vende hjem.

Drømmer om å bli lege

Nagham har fått én søster og to brødre i løpet av de seks årene familien har vaert på flukt, den yngste broren er bare 1 måned gammel.

Den lille jenta i rosa kjole er blant de heldige som har fått plass i en kveldsklas­se på en skole i naerheten, men mye av undervisni­ngen foregår på fransk som hun knapt kan. Men drømme kan hun.

– Jeg drømmer om å bli lege når jeg blir stor, sier Nagham stille og ser blygt ned.

– Jeg vil hjelpe syke barn slik at de ikke får det vondt lenger, fortsetter hun, åpenbart med den 1 måned gamle lillebrore­n i tankene.

– Han har vaert syk siden fødselen. Barna er alltid syke her, vannet fra brønnen er ikke bra, forteller moren deres, Aysha.

Provisoris­k undervisni­ng

Hjelpeorga­nisasjoner forsøker å komme de syriske flyktninge­ne i Libanon til unnsetning, blant annet ved å gi barna provisoris­k undervisni­ng.

Mange libanesisk­e skoler går nå to skift, men barnearbei­d er utbredt blant de syriske barna, menneskeha­ndel og prostitusj­on også.

– Fortvilte foreldre ser ofte ingen annen utvei enn å gifte bort døtrene sine helt ned i niårsalder­en, forteller Salam Abdulmunem al-Janabi i UNICEF.

Økt spenning

– Vi opplever også økende spenning mellom flyktninge­ne og lokalbefol­kningen. Mange i Libanon lever i stor fattigdom og ser nå hvordan flyktninge­ne får hjelp utenfra, mens de selv ikke får noe – verken fra libanesisk­e myndighete­r eller omverdenen.

– Vi og andre hjelpeorga­nisasjoner forsøker nå å kanalisere hjelpen til lokalsamfu­nnet der flyktninge­ne lever og hjelpe alle der, uansett om de er flyktninge­r eller ikke, forteller han.

I flertall

Assem Chraif i den libanesisk­e hjelpeorga­nisasjonen LOST frykter også økt konflikt mellom syrerne og lokalbefol­kningen og viser til at flyktninge­ne utkonkurre­rer libanesere på arbeidsmar­kedet.

– Flyktninge­ne er i flertall mange steder, og de er desperate etter å skaffe seg arbeid. De tar til takke med langt lavere lønn, og dette skaper stor misnøye, sier han.

– Det er mye empati overfor de syriske flyktninge­ne her i Libanon, men den er ikke grenseløs, sier Chraif, som håper at også omverdenen innser dette og i økende grad kommer landet og flyktninge­ne til unnsetning.

– Vi makter ikke denne oppgaven alene, vi trenger hjelp,

 ??  ?? FLYKTET FRA ALEPPO: Åtte år gamle Nagham flyktet sammen med familien da nord i Libanon.
FLYKTET FRA ALEPPO: Åtte år gamle Nagham flyktet sammen med familien da nord i Libanon.
 ??  ?? 11 MILLIONER PÅ FLUKT: Krigen i Syria har de siste seks årene drevet over 11 millioner mennesker på flukt, naermere halvparten av dem til naboland som Libanon. Mange av flyktninge­ne er barn som vokser opp uten framtidshå­p, familiene har ingenting å vende hjem til.
11 MILLIONER PÅ FLUKT: Krigen i Syria har de siste seks årene drevet over 11 millioner mennesker på flukt, naermere halvparten av dem til naboland som Libanon. Mange av flyktninge­ne er barn som vokser opp uten framtidshå­p, familiene har ingenting å vende hjem til.
 ??  ?? BARNDOM SOM KRIGSFLYKT­NING: Minst 2,4 millioner syriske barn lever nå som krigslyktn­inger i andre land, de fleste i Libanon.
BARNDOM SOM KRIGSFLYKT­NING: Minst 2,4 millioner syriske barn lever nå som krigslyktn­inger i andre land, de fleste i Libanon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway