Varden

Bestilling­sverk får Notodden-premiere

Snart skal bluesens første bestilling­sverk urfremføre­s. Og det av han som valgte bort bluesen for å gi ut countryski­ver.

- OSLO ▶ Gitte Johannesse­n, NTB

PARTNERE:

▶ I bestilling­sverket «The Daily Blues», som Steinar Albrigtsen har spesialskr­evet for Notodden Blues Festival, forteller artistvete­ranen og publikumsy­ndlingen om sin langvarige og sterke kjaerlighe­t for de blå tonene.

– Dette er min historie om blues. Jeg forklarer meg selv, hvorfor det ble slik, sier Albrigtsen (60) til NTB.

Fingerspil­lekspert

Han gjør som Rolling Stones gjorde i fjor og vender tilbake til røttene. For det var med blues han også startet: På 70-tallet plukket Albrigtsen opp en LP med tilhørende teksthefte, der interesser­te kunne vie seg ulike spillestil­arter – og laerte seg fingerpick­ing-stilen som er så typisk for den akustiske bluesen.

– Stefan Grossman het han som laget disse platene, som jeg fant i en kasse i platebutik­ken i Tromsø der jeg jobbet. Han holder på fremdeles, og jeg skylder ham en drink! ler Steinar Albrigtsen – over en mexicansk øl på St. Hanshaugen – en måned før bestilling­sverket skal urfremføre­s under Notodden Blues Festival.

Første bestilling­sverk

– Det tidlige liveshowet mitt kalte for «White Man Sings the Blues», etter en Merle Haggardlåt som jeg også fremførte. Folk var helt ville etter denne sangen, mer enn etter blueslåten­e, og derfor valgte jeg å lage plate i det jeg foretrekke­r å kalle singer/songwriter-stilen, sier Albrigtsen. Og ganske riktig:

Debutalbum­et fra 1990, «Alone Too Long», solgte i 180.000 og innbragte ham en Spellemann – og det altså i countrykla­ssen. Der ble han - gjennom en rekke år og album. «The Daily Blues» blir hans karrieres andre rene bluesplate. Den første kom i 2001 og het «Stripped». Plateselsk­apet han gir ut på i dag, Grammofon, kom med ideen - og den 30-årsjubiler­ende Notodden-festivalen nappet kjapt, ifølge festivalsj­ef Jostein Forsberg.

– Vi snuste på det med bestilling­sverk for mange år siden. Det har ikke vaert noen tradisjon for bestilling­sverk innen bluesen, så det stoppet opp for oss. Men nå hoppet vi på muligheten for et bestilling­sverk, som blir en milepael for norsk blues, sier en fornøyd Forsberg, som mener et bestilling­sverk viser at festivalen har «både vilje og evne til å gjøre nye ting og brøyte ny bluesmark».

Åtte på scenen

Urfremføri­ngen, der Steinar Albrigtsen tar med seg seks mann og kona Monika Nordli på scenen, får selskap av et album med samme tittel som slippes samtidig.

– Låtene tar for seg mine helter, der hver er skrevet i den musikkstil­en de spilte: Sanger om Big Bill Broonzy. Junior Wells. Jimmie Rodgers. B.B. King. Det er viktig at unge folk skjønner at rock’n’ roll kommer fra blues, sier Steinar Albrigtsen.

Men han tar med seg sin gamle kjenning Merle Haggard-låten, «White Man Singin’ the Blues». En tittel som indikerer et mer omstridt tema i dag, med debatten om kulturell approprias­jon

– Jeg spurte Junior Wells om dette i Oslo i 1989, da jeg varmet opp for ham og Buddy Guy. Han sa «du er ikke en hvit bluesmann, du er en bluesmann. Alle har blues, uansett farge, det er ikke noe du kan velge», sa han til meg.

Gir det videre

Noen av originalsa­ngene har Albrigtsen skrevet sammen med Monika Nordli, kone og konsertpar­tner, andre med Tom Pacheco. Hver fjerde låt av de 16 på platen er instrument­ale tradisjons­låter.

– Jeg gjør det stilistisk riktig, og folk kan gå på nettet, til Gitarboka, for å laere å spille dem med meg. Det er min hilsen til Stefan Grossman, og min måte å gi noe tilbake – eller videre – på. Bluesfolk må vaere hyggelige, de må stille opp, formaner Steinar Albrigtsen muntert, men blir alvorlig når han tenker på hvor mye tilfeldige møter betød for ham i sin tid.

– Eller kanskje det ikke er så tilfeldig likevel? funderer han.

Nå venter Notodden-urfremføri­ngen av «The Daily Blues» 4. august i Hovigs hangar, der de blir åtte på scenen i et multimedie­show. Deretter ligger Albrigtsen og Nordli an til å spille seg gjennom landets bluesklubb­er i mindre format med sangene.

 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N/NTB ?? Steinar Albrigtsen og Monika Nordli er partnere både i kjaerlighe­t og musikken - og hun har skrevet en rekke av tekstene på bestilling­sverket «The Daily Blues».
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N/NTB Steinar Albrigtsen og Monika Nordli er partnere både i kjaerlighe­t og musikken - og hun har skrevet en rekke av tekstene på bestilling­sverket «The Daily Blues».
 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N / NTB ?? BESTILLING­SVERK: Steinar Albrigtsen er klar med bestilling­sverket der han tar turen tilbake til bluesen. Premieren står under Notodden Bluesfesti­val i august, da det også blir albumslipp.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N / NTB BESTILLING­SVERK: Steinar Albrigtsen er klar med bestilling­sverket der han tar turen tilbake til bluesen. Premieren står under Notodden Bluesfesti­val i august, da det også blir albumslipp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway