Varden

– Jo bedre vaer, dess bedre salg

695 båter er til salgs i Telemark. – Dette er ingen dårlig båtsommer, synes båtforhand­ler Brian Formo.

- SKIEN

Formo er i ferd med å gjøre klar en ny båt, en 25 fots Bayliner VR 6 med plass til ni ombord og en 250 hesters innenbords­motor. Båten til en pris på rundt 400.000 kroner ble kjørt til Kragerø på egen kjøl onsdag, og levert til en kunde der.

Formo selger merkene Sealine og Bayliner fra marinaen på Nenset, og han understrek­er at han er blant de mindre forhandler­ne i Telemark. «nesten så det er på hobbybasis».

Men han har snakket med noen av de større forhandler­ne, og har fått klart inntrykk av at det nå går som han selv opplever det, bra etter en litt stille start på sommeren. Selv har han solgt ut alt av de store Sealinebåt­ene. Men Bayliner har han på lager.

Faerre enn tidligere

Tallet på båter til salgs er hentet fra nettstedet finn.no. I juli 2011 lå det 1.128 båter til salgs hos privatpers­oner og firmaer i Telemark. I 2013 var tallet 800. Nå er det altså litt under 700 båter i alle prisklasse­r og størrelser.

Tofotsyken

– Det er to ting som styrer salget av båter, sier Formo.

– Det ene er vaeret. Er det fint sommervaer, selger vi bra med båt. Så denne sommer’n har ikke vaert noe å klage på.

Det andre er «tofotsyken», det at folk ønsker seg stadig større båt. Jeg leverte for eksempel ut en ny 18-foting i mai. Nå kom kunden tilbake og byttet den i en 25-foting. Den svaert pent brukte 18-fotingen tror han går raskt.

Enkel luksus

En sterk trend er også at folk ikke vil ha noe jobb med båtene. Det skal vaere så enkelt som overhodet mulig i forhold til vedlikehol­d, og det skal vaere komfortabe­lt.

De som bruker hele våren på båtpuss er i absolutt mindretall.

Båten han nettopp har fått inn, en Bayliner av en helt ny modell (det store bildet), er et eksempel på hva han mener.

Dørk, dekk og badeplattf­orm ser ut og (og kjennes nesten) som teak, men er et slags plastmater­iale som bare kan tørkes av. En spesiell og ganske uortodoks utforming av akterskipe­t har gitt plass til en solseng med et rom under, der det normalt er motorrom, badeplattf­orm og så påhengsmot­or aller bakerst.

– Her er det mye fikst. Denne tror jeg at vil slå an, sier Brian Formo.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? FINT I FINVAER:
Brian Formo selger som andre båtforhand­lere flere båter jo bedre vaeret er. Så i sommer er dette en positur han ikke har inntatt saerlig ofte.
FOTO: TORE SVARVERUD FINT I FINVAER: Brian Formo selger som andre båtforhand­lere flere båter jo bedre vaeret er. Så i sommer er dette en positur han ikke har inntatt saerlig ofte.
 ??  ?? SKROG FRA 2017:
Den nye Baylineren er veldig ukonvensjo­nell, ikke minst under vannlinja.
SKROG FRA 2017: Den nye Baylineren er veldig ukonvensjo­nell, ikke minst under vannlinja.
 ??  ?? SOMMERDRØM­MEN:
Splitter ny, og levert en kunde i Kragerø tirsdag.
SOMMERDRØM­MEN: Splitter ny, og levert en kunde i Kragerø tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway