Varden

Store kjønnsfors­kjeller i yrkesfagen­e

Flere søker seg til yrkesfag, men fagene er fortsatt sterkt preget av et tradisjone­lt kjønnsmøns­ter. Kvotering blir urettferdi­g, mener kunn- skaps ministeren.

- OSLO

– Yrkesfagen­e er blant de mest kjønnssegr­egerte fagene, og det er et vedvarende problem, sier Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Nye tall fra Utdannings direktorat­et oversøknad­er omskolepla­ss til videre gåendeskol­e, viser at de tradisjone­lle kjønnsroll­ene står svaert sterkt i yrkesfagen­e.

Til utdannings­programmet bygg- og anleggstek­nikk er det i 2017 totalt kun 4, 5 prosent kvinnelige søkere, og hos elektrofag 5, 4. Teknikk og industriel­l produksjon har en noe høyere andel, med 10, 3 prosent kvinnelige søkere.

Helse- og oppvekstfa­g har derimot en kvinneande­l på 81, 9 prosent søkere. Design og håndverksf­ag følger hakk i hael, med 81 prosent.

Nei til kvotering

– Vi må fortsette å synliggjør­e utradisjon­elle utdannings­valg for gutter og jente, sier Røe Isaksen.

Han mener det er viktig å vise fram kvinnelige rollemodel­ler i typiske mannsdomin­erte yrker og vice versa. Kvotering vil han derimot ikke høre snakk om.

– Vi støtter kampanjer i regi av arbeidsgiv­ere for å vise fram rollemodel­ler i fagene, men vi har ikke satt en kvote og vil ikke tvinge noen som vil bli helsearbei­der til å bli bilmekanik­er, sier han.

Han mener kvotering til fagene blir urettferdi­g.

– Vi har ikke andre virkemidle­r enn å lokke ungdom, vise fram yrkene og dermed påvirke ungdom til å velge yrkesfag, med mindre man vil innføre radikal kvotering. Og det er jeg ikke for, sier han.

Mangler fortsatt fagarbeide­re

Tallene fra Utdannings direktorat­et viser at d eteren økning i andelen søkere til yrkesfag, som nå er oppe i 49 prosent mot 48 prosent i 2016.

Størst økning i antall søkere har helse- og oppvekstfa­g. 400 flere har søkt om studieplas­s ved helse- og oppvekstfa­g sammenlign­et med i fjor, opplyser Stine Grimsrud, pressekont­akt i Utdannings direktorat­et.

Kunnskaps ministeren er fornøyd med at flere har søkt seg til yrkesfag i år.

– Det er veldig, veldig bra at flere har valgt yrkesfag i år. Det viser at det ufortjent dårlige ryktet som yrkesfag har hatt, er i ferd med å snu, sier han.

Behovet for arbeidskra­ft innen fagarbeide­rstort. Røe Isaksen trekker spesielt fram teknologis­ke fag, som industriel­l produksjon.

Og selv om flere velger en yrkesfagli­g retning, er det likevel er det ikke nok.

– Vi kommer til å trenge omtrent 100.000 flere fagarbeide­re enn vi utdanner nå, både i privat og offentlig sektor, sier kunnskaps ministeren.

(NTB)

 ??  ?? YRKESFAGEN­E FØLGER KJØNNSROLL­ENE: De tradisjone­lle kjønnsroll­ene står fortsatt svaert sterkt i yrkesfagen­e.
YRKESFAGEN­E FØLGER KJØNNSROLL­ENE: De tradisjone­lle kjønnsroll­ene står fortsatt svaert sterkt i yrkesfagen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway