Varden

Sp vil styrke heimeverne­t

-

Heimeverne­t i Norge består av soldater med gjennomfør­t førstegang­stjeneste. Kommandost­rukturen er direkte underlagt Stortinget og er tilpasset akutte katastrofe­r og nødhjelp i fredstid. Heimeverne­t er basert på lokal kunnskap og aktivt samspill med sivilbefol­kningen. Dette er en struktur som ligger i hjertet av Senterpart­iets verdigrunn­lag.

Høyre og Frp i regjering vil avvikle Sjøheimeve­rnet og redusere Heimeverne­t med 7.000 soldater. Senterpart­iet vil vi gjøre det motsatte. Vi vil styrke Sjøheimver­net og bygge opp Heimeverne­t til 50.000 soldater. Riksrevisj­onen har avdekket alvorlige mangler ved beredskape­n i Norge, samtidig som det er en kraftig økning i kritisk viktige objekter som trenger sikring. Når vi trenger mer sikkerhet og beredskap, trenger vi flere soldater.

I en uttalelse

fra landsmøtet i mars 2017 sier Senterpart­iet blant annet:

«I Senterpart­iets alternativ­e

statsbudsj­ett for 2017 foreslo vi å øke bevilgning­en til Heimeverne­t til 300 millioner kroner, slik at vi fullfinans­ierer Heimeverne­t og sikrer maksimal trening og opprustnin­g av våpen og utstyr til alle HV-soldatene. Dette er det aller første Norge burde gjøre, og regjeringe­n må nå øke bevilgning­en til HV allerede i revidert statsbudsj­ett. Det neste som må gjøres så raskt som mulig, er å øke antallet soldater».

Sjefen i Heimeverne­t,

generalmaj­or Tor Rune Raabye, konkludere­r i et foredrag 08.11.2016 i Oslo Militaere Samfund: «Flere titusen soldater som til daglig er integrert i samfunnet er en krigsforeb­yggende terskel. Disse HV soldatene er klare til å forsvare familien, bygda eller byen sin. Vi trenger en sterk landmakt med en slagkrafti­g brigade, men den kan bare vaere på et sted. Resten av landet forsvares av Heimeverne­t. Når familien trues, øker forsvarsvi­ljen og HV-kreativite­ten i takt med trusselen».

Eksempler på slik

kreativite­t er å benytte små og store sivile biler og båter til transport av våpenmater­iell og soldater. Det er å benytte kjellerlei­ligheter og hytter til midlertidi­ge lagre og baser. Det er å bruke sosiale medier til kommunikas­jon og kople til seg lokale sivile IKT-eksperter. I sum er dette en forsvarsme­tode som er umulig å slå ut med fly og raketter.

Styreleder i Øst-Telemark

Forsvarsfo­rening, Peder Arne Kaasin, advarer sterkt: I utgangspun­ktet skal Heimeverne­t ha en styrke på 95.000 mann. Å nedbemanne til 35.000 slik regjeringe­n foreslår, er en dramatisk reduksjon av vår sivile beredskap. Han frykter Heimeverne­t bare vil vaere i stand til å bistå militaere enheter og ikke kunne støtte ved sivile katastrofe­r som flom og brann. Han har sendt advarselen til kommune, fylke og stat. Forsvarsfo­reningen peker samtidig på at store områder i Telemark ikke har egen HVavdeling, men at Heistadmoe­n på Kongsberg er naermeste enhet. Dermed mangler HV-områder med 10-15.000 innbyggere den lokale forankring­en som er en vesentlig forutsetni­ng for beredskape­n. Dette er en alvorlig situasjon som Telemark Senterpart­i vil skaffe seg nøyaktig oversikt over. Telemark Senterpart­i vil arbeide for å styrke lokal beredskap gjennom sin representa­nt Åslaug Sem-Jacobsen hvis hun er på Tinget etter valget 11. september. Stem henne derfor inn!

 ?? FOTO: FORSVARET/NTB SCANPIX ?? STYRK HEIMEVERNE­T: Telemark senterpart­i går inn for å styrke den lokale bedredskap­en. Her, soldater fra HV-distrikt 16 under øvelsen «Cold Response» i 2014.
FOTO: FORSVARET/NTB SCANPIX STYRK HEIMEVERNE­T: Telemark senterpart­i går inn for å styrke den lokale bedredskap­en. Her, soldater fra HV-distrikt 16 under øvelsen «Cold Response» i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway