Varden

Her vokser smaken av Grimstad

Rødbetene «fra Grimstad» vokser her, hos bonde Ivar Gulseth i Skien.

-

Rødbetåker­en er for øyeblikket et par uker etter skjema. Det er ikke mye å se til rødbetene foreløpig, men når veksten kommer i gang for alvor, vokser de veldig raskt. Gulseth har en kontrakt med «Smaken av Grimstad» om å levere 80 tonn. I fjor leverte han det dobbelte av kontrakten, eller drøyt 300.000 rødbeter. Hva det blir i år, gjenstår å se.

«Smaken av Grimstad» er den tidligere Grimstad Konservesf­abrik, som har fått en ny profil med sunn og kortreist mat.

Vrient vaer

Først var det kaldt og vått så noen av settepotet­ene råtnet. Så ble det tørt. Men det nytter ikke for en bonde å klage på vaeret. Derimot nytter det å vanne.

Gulseth er en av stadig faerre heltidsbøn­der i Skien. Han eier selv 60 mål, men driver i alt 600, fordelt på 170 mål poteter, 330 mål med korn og resten med flere ulike slag grønnsaker. Det er fordelt på sju eiendommer i Skien/Porsgrunn og en i Siljan.

– Det er 895 landbrukse­iendommer i Skien, men 186 som driver landbruk, sier landbrukss­jef i Skien, Terje Sjøvaag.

Bønder som frykter avlingsska­der må si tidlig fra til landbruksm­yndigheten­e. Sjøvaag har til nå fått fem slike meldinger fra Skien, som er den største jordbruksk­ommunen i Telemark.

Landbruksd­irektør i Telemark, Helge Nymoen, rapportere­r i tillegg om 5-10 slike forhåndsva­rsler fra Midt-Telemark. Der er det blant annet bønder som har fått oversvømt sine kornåkre flere ganger, og noen har måttet så på nytt.

Gulseth står ikke på den lista. Selv om noe av potetavlin­gen gikk i vasken, var ikke det så mye at det ble mer enn de 30 prosentene av hele avlingen som han uansett må dekke selv.

Trenger en god høst

Det som er udiskutabe­lt, er at vaeret de kommende ukene vil vaere helt avgjørende for hvor god årets avling blir, både hos Gulseth og andre bønder.

Det samme sier Nymoen. Flere av landbruksp­roduksjone­ne hadde rekordgode avlinger i Telemark i 2015 og -16. I år tror han neppe det blir mer enn et normalår. For gressprodu­ksjonen var det en god førsteslåt­t, men nå har tørke og vind gjort ettervekst­en fram mot andreslått­en dårlig.

Vanner for fullt

Når Varden er på besøk på gården på Maela går sprederne for fullt med livgivende dråper både til rødbetene og til et stort felt med blomkål, som skal til Findus og bli frysevare.

– Jeg henter vann direkte fra Falkumelva, forteller Gulseth. Sprederne sitter på enden av lange slanger som dras automatisk gjennom plogfurene. Drivkrafte­n er en turbin som drives av vanntrykke­t, og sprederne spoles inn med 15 meter i timen.

Selv om litt av potetavlin­gen gikk med, vil det meste av den kunne høstes. De blir, som poteter fra mange andre bønder i Grenland, til Sørlandsch­ips.

Med adresse Maelagata har Gulseth byen tett innpå jordene. Det er ikke noe problem.

– Jeg tror folk liker å se at det gror fra dag til dag.

 ??  ??
 ??  ?? RØDBETENE: Foreløpig er de små hos Ivar Gulseth på Maela. Veksten ligger
RØDBETENE: Foreløpig er de små hos Ivar Gulseth på Maela. Veksten ligger
 ??  ?? TRENGER GODT VAER: Bonde Ivar Gulseth får noen spennende uker framover nå. Godt vaer noen uker til vil vaere avgjørende for avlingene.
TRENGER GODT VAER: Bonde Ivar Gulseth får noen spennende uker framover nå. Godt vaer noen uker til vil vaere avgjørende for avlingene.
 ??  ?? I GOD VEKST: Landbrukss­jef Terje Sjøvaag og bonde Ivar Gulset i blomkålåke­ren.
I GOD VEKST: Landbrukss­jef Terje Sjøvaag og bonde Ivar Gulset i blomkålåke­ren.
 ??  ?? VANNER: Sprederne går for fullt i det tørre vaeret.
VANNER: Sprederne går for fullt i det tørre vaeret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway