Varden

– Kjenner ingen som er normal

Alice Coopers nye plate «Paranormal» ble et album om mennesker utenfor normalspek­teret. Det er kanskje ikke så rart.

- OSLO Kristoffer Viita, NTB-TT

Alice Cooper ville ikke lage en konseptpla­te, slik han «alltid gjør». Men innså likevel, etter å ha lyttet gjennom sitt eget materiale, at ordet «paranormal» knyttet sammen det fiktive persongall­eriet av odde mennesker som den nye skiven handler om.

Første singel ut, «Paranoiac Personalit­y», kom i forrige måned og fortalte om en mann som lider av ekstrem paranoia. Fredag 28. juli slippes resten av albumet løs. Og det som interesser­er Cooper, er nettopp menneskers brister og saerheter.

– Det har ingenting med spøkelser, UFO-er eller Bigfoot å gjøre. Mennesker flest er paranormal­e, sier Alice Cooper til TT.

– Jeg prøvde å tenke etter hvilke av mine venner som er «normale», men jeg innså at jeg ikke kjenner noen. Jeg sjekket ordets opprinneli­ge betydning, som er «utenfor det normale». Det er hva menneskene på skiven er.

Savner rockestjer­nelooken

Alice Cooper startet sjokkrockt­renden, og på sin nylige norgeskons­ert stilte han med sceneshow med overdrevet skrekkfilm­estetikk. Han forklarer at det meste er satirisk teater.

– Alice er en skurk, men det er mer som et lite barn med en leketøyska­sse. Til og med den fire meter høye Frankenste­indukken, tvangstrøy­en og giljotinen er lekene til Alice. Jeg behandler det litt som et barns soverom som våkner til liv, hevder han.

Veteranen – som fylte 69 år tidligere i år, synes at dagens rockeband burde omfavne det teatrale mer enn det politiske – og «skrive låter om det som er kult, ikke om det som er viktig».

– De har glemt at de er rockestjer­ner, de er ikke ekstrovert­e, de er introverte. Jeg savner rockestjer­nelooken på scenen, der det i stedet er «jeg skal bare ha på meg t-skjorte og Levis og synge om miljøet». Hvor kjedelig er ikke det? Om du skal vaere en rockestjer­ne, syng om dama di, lyder «rådet» fra Alice Cooper.

Turnerer ut året

Da han inntok Norge tidligere denne uken, landet han på Buktafesti­valen i Tromsø først – og der fastslo Nordlys’ anmelder: «Stor respekt for publikumme­ts opplevelse er oppskrift for et langt liv som musiker», og kalte konserten for «den mest energiske, gøyale konserten som en Bukta-scene har sett noensinne».

Nå venter ny musikk med «Paranormal», som også inkluderer en bonusskive med nyinnspill­inger av gamle godlåter – der blant annet låtene «Genuine American Girl» og «You and All of Your Friends» ble spilt inn med alle originalme­dlemmene fra Coopers gamle band, som satte hverandre stevne for første gang siden 1970-tallet.

Med på laget er flere kjente rockekolle­ger, som ZZ-Top-gitarist Billy Gibbons, U2-trommis Larry Mullen og Deep Purples Roger Glove.

Visste du dette?

På en spørsmål og svar-runde med The Guardian i sommer besvarte Alice Cooper en rekke spørsmål. Her er et lite utvalg av svarene.

Han og David Bowie var gode venner, og skapte begge rollekarak­terer – fordi «rock er den mest teatralske musikken i verden, så hvorfor ikke bruke det på scenen».

Han overlevde så lenge fordi han innså at han ikke kunne vaere Alice hele tiden fordi «han var for teatralsk». – Ganske raskt vil karakteren din drepe deg. Jeg ønsket ikke å vaere ham i dagliglive­t. Jeg ville ikke gå ut på gaten med en slange rundt halsen. Hendrix, Joplin … de døde unge. Fordi de forsøkte å vaere sin karakter også utenfor scenen.

Han mistet et helt tiår hvor han ikke husker at han skrev låter, spilte dem inn og turnerte med tre album, deriblant «Special Forces» fra 1981. – Vi stoppet aldri. Vi jobbet hele tiden, som en snøball som ruller nedoverbak­ke. Det var en eneste stor fest. Dopet hjalp ikke på hukommelse­n. Jeg vil ikke tilbake til den tiden, men jeg kan ikke benekte at noen svaert gode sanger var resultatet.

Nå har han vaert nykter i 35 år, og sier det lange livsløpet er det beste med rockestjer­nelivet for ham i dag. – Vi var som unger, udødelige, og beviste at man kan overleve på øl og at øl er mat. Jeg husker ikke at jeg spiste. Det var en annerledes arbeidsmor­al da, ingen av oss tenkte på pensjonsal­deren. Vi trodde ikke vi skulle klare oss forbi 30. Idag kommer tre generasjon­er og ser oss.

Han har levd med sminke i alle år, og sier han prøver å ikke fjerne alt etter en konsertkve­ld. – Det ser flott ut neste dag at det sitter igjen litt. Litt mer rock’n roll.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX ?? TEATRALSK:
- Rock er den mest teatralske musikken i verden, så hvorfor ikke bruke det på scenen, sier Alice Cooper, som følger sitt eget råd fullt ut. Her på Sentrum Scene i juli.
FOTO: AUDUN BRAASTAD / NTB SCANPIX TEATRALSK: - Rock er den mest teatralske musikken i verden, så hvorfor ikke bruke det på scenen, sier Alice Cooper, som følger sitt eget råd fullt ut. Her på Sentrum Scene i juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway