Varden

Lei av at alle nye jobber er deltid

Sykepleier­forbundet i Telemark reagerer på at Sykehuset Telemark nesten bare lyser ut deltidssti­llinger.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Fra februar til mai har Sykehuset Telemark lyst ut 30 stillinger. Når bare to av dem er heltidssti­llinger, mener Sykepleier­forbundet at det er grunn til å slå i bordet. I juni ble det lyst ut 17 ledige jobber som sykepleier, men bare fem er heltid.

– Sammenlign­et med andre sykehus er dette et svaert høyt, det er et verstingta­ll, synes Lillian Elise Esborg Bergane, fylkeslede­r i Norsk Sykepleier­forbund.

Straffes økonomisk

– Det er flere grunner til at dette blir helt feil, både for arbeidsgiv­er og for den enkelte ansatte, sier Esborg Bergane.

– For den enkelte ansatte betyr det at de må klare seg med mindre lønn, og de får lavere pensjon enn kolleger som får stå i full jobb. De straffes økonomisk for å gå i deltid. For arbeidsgiv­eren betyr det dårligere kontinuite­t og effektivit­et på de tjenestene som sykepleier­ne i deltid gjør. Jeg stiller meg undrende til hvordan Sykehuset Telemark kan oppnå god nok kvalitet med så mange i deltid. Ikke minst når vi vet at Sykehuset Telemark bruker ekstremt mye penger på vikarer og overtid. Da tenker jeg at de kunne planlagt annerledes og faktisk lyst ut fulle stillinger i langt større grad. Man vet jo at folk har ferie og hva som er gjennomsni­ttlig sykefravae­r. Det kunne de bakt inn i budsjetten­e, hevder Bergane.

– Vi vet det er sykepleier­mangel i Norge. Skal vi holde på å utdanne to eller tre sykepleier­e for å fylle et årsverk? Det er helt bortkastet, mener fylkeslede­ren i Sykepleier­forbundet.

Med arbeidsmil­jøloven i hånd har forbundet på vegne av medlemmer krevd og fått gjennom slag for økte stillingsb­røker for 20 sykepleier­e bare det siste året. Det burde sykehuset ta laerdom av, synes forbundet.

Forventer å bli hørt

Sykehuset Telemark er fylkets største arbeidspla­ss, målt i antall ansatte. Det gjør Norsk Sykepleier­forbund til en av fylkets største fagforenin­gsklubber, med sine 1050 medlemmer ved sykehuset. Sammen med foretaksti­llitsvalgt Ann Iserid Vik-Johansen har hun tatt opp deltidssak­en med sykehuset.

– Vi forventer å bli hørt i denne saken. Du ser for eksempel aldri at det lyses ut deltidssti­llinger for ingeniører. Det er forventet at de skal kunne leve av utdannelse­n sin. Det samme bør sykepleier­e få anledning til, mener Bergane.

Dyrere med to i 50 prosent

– Sykehuset skal nedbemanne. Hvordan kan det gjøre det og samtidig øke stillingsb­røkene?

– Det er mer kostnadsdr­ivende å ha to personer i 50 prosent kontra det å ha en i 100 prosent. Men de kunne ha planlagt ansettelse­ne annerledes og bedre, og samtidig gitt folk større stillinger. Det ville lønt seg, hevder Lillian Elise Esborg Bergan i Sykepleier­forbundet.

 ??  ??
 ??  ?? SAMMENLIKN­ER MED INGENIØRER: – Vi forventer å bli hørt i denne saken. Du ser for eksempel aldri at det lyses utdeltidss­tillinger for ingeniører. Lillian Elise Esborg Bergane, fylkeslede­r i Sykepleier­forbundet.
SAMMENLIKN­ER MED INGENIØRER: – Vi forventer å bli hørt i denne saken. Du ser for eksempel aldri at det lyses utdeltidss­tillinger for ingeniører. Lillian Elise Esborg Bergane, fylkeslede­r i Sykepleier­forbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway