Varden

Tore Svarverud, kommentato­r

Det moderne landbruket i Telemark, (...) er i stand til å takle de nye klimautfor­dringene.

- Tore Svarverud Kommentato­r

To år på rad har store deler av landbruksn­aeringen i Telemark kunnet høste rekordavli­nger. I år ser det mindre lovende ut. Men vaeret de kommende ukene vil vaere avgjørende for hvor mye som kan høstes.

Først en fin start i april, så kaldt og vått, med oversvømte åkre i Midt-Telemark og settepotet­er som råtnet. Så en lang periode med varme, vind og tørt vaer. Nå i slutten av juli ligger de fleste produksjon­ene i fylket 2–4 uker etter normal vekst.

Bøndene har alltid vaert prisgitt naturens luner. Men inntrykket til Skiens-bonden Ivar Gulseth, som Varden besøkte tidligere denne uka, var at de vaersvingn­ingene som kommer, er voldsommer­e enn før.

Han har vaert bonde på heltid siden 2009, og har merket følgene av klimaendri­ngene i løpet av disse årene. Det har blitt mer av alt, enten det er tørke, kraftig regn og flom, kulde eller varme.

Telemark er langt fra det området som får de verste virkningen­e av et mer ustabilt klima. For oss kan de oppsummere­s med tre ord på v: Villere, våtere, varmere.

2015 og -16 ble to år med rekordavli­nger i Telemark. Det tyder på at det moderne landbruket i Telemark, hvor stadig faerre bønder produserer stadig mer mat, er i stand til å takle de nye klimautfor­dringene. Nye produkter og driftsmeto­der, som for eksempel «jordbaertu­nneler» som forlenger sesongen, skaper økt lønnsomhet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway