Varden

– Skulle gjerne hatt politibåte­n mer ute

Telemarks eneste politibåt er ikke ute på vannet daglig om sommeren.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

– Vi skulle i utgangspun­ktet helst hatt den ute så mye som mulig, men det er dessverre ikke ressurser til det. Vi må prioritere de ressursene som er på best mulig måte, og det er derfor nødt til å bli slik, sier Arvid Utkvitne, fungerende politistas­jonssjef i Kragerø.

Dekker hele kysten

Det kreves spesialopp­laering av politifolk­ene som skal kjøre politibåte­n.

– Politifolk fra Grenland og Kragerø politistas­jon samarbeide­r om å betjene politibåte­n. Vi må planlegge på forhånd når båten skal vaere operativ ute på sjøen, sier Utkvitne. Det betyr at dersom en ulykke skulle skje, så er det ikke sikkert at det er noen på vakt som har tillatelse til å kjøre politibåte­n.

Da må politiet komme seg ut på sjøen på andre måter.

– Da må vi vaere med redningssk­øyta eller rekvirere båt på annen måte for å bli kjørt til et eventuelt ulykkesste­d, sier Utkvitne.

Politibåte­n har base i Kragerø, men dekker hele Telemarksk­ysten. Det er derfor tilfeldig om politibåte­n eller redningssk­øyte er naermest et eventuelt ulykkesste­d.

– En viktig oppgave for politibåte­n er å vaere synlig. Vi skal forebygge, skrive ut forelegg og drive kontrollvi­rksomhet, sier Utkvitne.

– Uvettig kjøring

Politiet i Kragerø har fått flere klager på uvettig kjøring med både vannscoote­re og andre båter i år.

– Klagene går på fart og uvet- tig kjøring naer land og baden- de, sier han.

Politiet setter pris på at folk ringer og sier fra.

– Selv om vi ikke kan dra ut med politibåte­n på direkten, så er det viktig at folk klager. Det gjør at vi kan patruljere på disse stedene når vi er ute i båten, sier han.

Sjekket 200 båtførere

Hittil i år har politiet kontroller­t 200 tilfeldige båter på sjøen. Av disse ble blant annet seks båtførere anmeldt for promillekj­øring.

Frykter mørketall

– Det er seks for mange. Jeg er stygt redd for at det er store mørketall når det kommer til promillekj­øring på sjøen, sier den fungerende politistas­jonssjefen.

Promillegr­ensen til vanns er på 0,8 for fritidsbåt­er under 15 meter. Til sammenlign­ing er promillegr­ensen bak rattet i bil på 0,2.

Politibåte­n skal i samarbeid med Kystvakten ha flere kontroller langs kysten av Telemark i sommer.

– Vi kan ikke si når, men det blir flere store kontroller, ja, sier Utkvitne.

 ??  ?? EN POLITIBÅT: Dette er Telemarks eneste politibåt, som skal patruljere langs hele kysten. Den er ikke ute på vannet hver dag om sommeren.
EN POLITIBÅT: Dette er Telemarks eneste politibåt, som skal patruljere langs hele kysten. Den er ikke ute på vannet hver dag om sommeren.
 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ?? MØRKETALL: Fungerende politistas­jonssjef Arvid Utkvitne frykter store mørketall i promillekj­øring på sjøen.
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN MØRKETALL: Fungerende politistas­jonssjef Arvid Utkvitne frykter store mørketall i promillekj­øring på sjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway