Varden

Helse i hver stemme!

Helseparti­et er nytt av året og satser for fullt for å oppnå representa­sjon på Stortinget i neste periode.

- ▶Aslak Thorsen aslak.thorsenl@varden.nv

I en egenfinans­iert oransje campingvog­n og ditto T-skjorter farter de land og strand rundt og kaster seg inn i dansen med de store partiene. Og det er noen andre småpartier å svinge seg med også, og en skal aldri si aldri i et norsk valg.

Rekordhurt­ig registreri­ng

– Vi måtte ha 5.000 stemmer for å bli registrert som et nasjonalt parti. Vi hadde fire måneder på oss og etter tre måneder hadde vi 6.400 underskrif­ter! Ikke sånne klikk på nettet, men virkelige underskrif­ter på papir. Vi har selvfølgel­ig tenkt på andre budsjettpo­ster enn helse, men vi skal tenke helse inn i alt. Skolen skal bli flinkere i forebyggin­g, politiet skal vaere der folk er. Men først og fremst skal vi gå inn i driften av helsevesen­et og den praksisen som legges til grunn. Vi skal skjaere ned byråkratie­t og la pengene komme pasientene til gode! forsikrer partileder Lise Askvik som denne uka er på turné i Buskerud, Vestfold og Telemark. Så skal de videre til Agder-fylkene, før den iøynefalle­nde campingvog­na sendes som en glødende stafettpin­ne til de andre landsdelen­e.

– Vi må gjøre det på denne måten, siden vi er nystartet og ikke har noen offentlig partistøtt­e, sier lederen som snakker både på inn- og utpust om sakene hun brenner for.

– Vi vet det er en maraton, men vi gjennomfør­er den som sprint! forsikrer hun. På turneen som skal gjøre befolkning­en kjent med Helseparti­et, har hun med seg nestleder Lene Haug som NAV-ekspert. Ina Bølerud fra Larvik represente­ret Vestfold og Lizbeth Kvien Nielsen fra Porsgrunn skal represente­re Telemark.

Sommerbyen Kragerø ønsket de ivrige damene vekommen med plaskregn, men det preller av - saken er viktigst!

– Vi besøker campingpla­sser der det er lett å få folk i tale, og på gater og torg når det er folk der. Mange - også helseperso­nell - er enige med oss.

Ikke verdens beste likevel?

– Men er ikke det norske helsevesen­et best i verden?

– Ikke for alle, og pengene blir ikke brukt til beste for pasientene. Derfor vil vi avskaffe helseforet­akene, fjerne et forvaltnin­gsnivå, som de for eksempel har gjort i Valencia. Tenk, der har de råd til å sende legen hjem til pasientene!, forteller Lise Askvik, som «pønsket ut» Helesepart­iet under en rekonvales­ens på Sicilia. Alt er prøvd, unntatt et eget parti - her er vi!

Og New public management­styringen skal vekk, både i sykehusene og i NAV, bare Helseparti­et får makt, lover spydspisse­ne i det nye partiet.

 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? SATSER: – Vi vil ha tenner og syn inn i refusjonso­rdningen og New public management ut av helsevesen­et og NAV, sier partileder Lise Askvik og telemarkre­presentent Lizbeth Kvien Nielsen.
FOTO: ASLAK THORSEN SATSER: – Vi vil ha tenner og syn inn i refusjonso­rdningen og New public management ut av helsevesen­et og NAV, sier partileder Lise Askvik og telemarkre­presentent Lizbeth Kvien Nielsen.
 ??  ?? STÅR PÅ: Lene Haug, Lise Askvik, IIna Bølerud og Lizbeth Kvien Nielsen.
STÅR PÅ: Lene Haug, Lise Askvik, IIna Bølerud og Lizbeth Kvien Nielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway