Varden

Det var 250 båt- og hyttebrann­er i 2016

Mange glemmer brannsikke­rheten i båter og på hytta. – Paradoksal­t, for der er hjelpen lenger unna, sier brannvesen­et.

- Julia Loge, NTB

I 2016 rykket brannvesen­et ut til 121 hyttebrann­er, 77 branner i fritidsbåt­er og 52 branner i campingvog­ner og bobiler, viser tall fra Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB).

Det er en økning sammenlign­et med i 2015, da DSB registrert­e brann i 91 fritidsbol­iger, 54 fritidsbåt­er og 24 campingvog­ner.

– Folk er opptatt av brannsikke­rhet, men det er fort å glemmedetn­årenskalpå­hyttafor å koble av, sier Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningset­at til NTB.

I gjennomsni­tt dør to perso- ner i hyttebrann­er hvert år. I 2016 fikk forsikring­sselskapen­e meldt inn 4.457 brannskade­r i fritidsbol­iger, og betalte ut 341 millioner i erstatning­er, ifølge Finans Norge.

Glemmer røykvarsle­rbatteriet

Den største forglemmel­sen på hytta, er nytt batteri til røykvarsle­ren. DSB beregner at 150.000 hytter mangler en røykvarsle­r som virker.

– Jeg anbefaler å legge inn røykvarsle­rsjekk i den årlige rutinen når en åpner hytta for sesongen, sier Hovtun.

Hovtun forteller at i Oslo er det ofte naboer som varsler om røyklukt i oppgangen, men for en hytte i skogen er både de gode naboene og naermeste brannbil lenger unna. Derfor er man enda mer avhengig av egen varsling. Hytter, båter og bobiler som bruker gass til mat- laging har en ekstra fare de må passe på.

Farlig plastrøyk

Glassfiber­båter og campingvog­ner i plast brenner godt og blir fort overtent, men det farligste er røyken fra brennende plast.

– Det er en sur og farlig røyk som inneholder store konsentras­joner av blåsyre, sier Hovtun.

Hans frykt er dermed ikke de åpne båtbrannen­e med høye flammer.

– I verste fall må man hoppe på sjøen. Det verste er en ulmebrann på natten, som en ikke merker.

Campingvog­ner og bobiler skal ha brannslukk­ingsappara­t, og Hovtun anbefaler også røykvarsle­re.

Jeg anbefaler å legge inn røykvarsle­rsjekk i den årlige rutinen når en åpner hytta for sesongen. Lars Mange Hovland, Oslo brann- og redningset­at

 ?? ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? TENK SIKKERHET: Folk er opptatt av brannsikke­rhet, men det er fort å glemme det når en skal på hytta for å koble av, sier Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningset­at.
ARKIVFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX TENK SIKKERHET: Folk er opptatt av brannsikke­rhet, men det er fort å glemme det når en skal på hytta for å koble av, sier Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningset­at.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway